Saturday, November 26, 2011

WHAT SO FUNNYYYYY





IMAN BERGELAK-GELAKAN








video




Sebab aku korek2 mende kat baby cot tu je huhu



Thursday, November 24, 2011

HE'S DOWN WITH A FEVER








 Tak taula kebetulan or mmg sekarang ni musim baby xsihat......... Kwn Wawz punya baby pun ramai yg xsihat, sampai ada yg warded...........



About 3 or 4 days ago, Iman kena demam.... This is actually his first kena fever sejak dia lahir.... Start dgn hidung sumbat pastu demam panas....



Takut jugak sbb kwsan rumah ni tiba2 byk plak org kesihatan buat fogging... it means ada kes dengue baru jadila tu........ But luckily Iman ni infected with viral fever... sbbnye it came with runny nose and cough skit2.......... Puncanya?? Papa Iman lor..... Xtaula jangkit dr mana , balik dh selsema n sakit tekak.....










 My baby yg xsihat........ Tp seriously mcm sihat je... Mlm tu dia byk kali trjaga sbb hidungsumbat, he can't breath well, pastu ngs... trpaksa tinggikan bantal, jgn tido bantal flat eh bila selsema......... 



Mummy Iman pun xtidola smlaman sbb jg baby mummy ni......But at that time temperature still ok

















 Sakit pun nk tenyum besar2 tau............





But on the next morning, suhu dia makin naik.... Nasib baik ada ubt demam (pcm) dlm fridge,bekalan masadia kena inject aritu..........



When ur baby is having fever, bg ubat dmm strictly ikut jadual once every 6hour.......
Iman makan ubat walaupun buat muka pelik, tp mulut nganga n telan jugak........



Cara aku bg di makan ubat, guna syringe tu masuk skit2, lepas masuk trus sumbat botol susu letak air masak, so dia akan telan ubat tu dgn air skali.... Dosage 3ml, so bgla skit2.......










 See kluar air mata sbb hidung sumbat n batuk



Lps bg ubat suhu pun agak stabil...... Tp tiba2 mlm tu suhu dia dh naik 38.5....... Time ambik temperature tu dia dh tido...........Terpaksa kejut dia bangun makan ubat.......




Dia tido pun mengerang je....... and I cried.......... Sedey giler ok tgk anak sendiri suffer mcm tu.... unable to take all the pain away from him........ trus lap2 bdn dia guna towel basah, takut panas n nanti kena sawan tarik.......




Being a fabulous husband, Wawz ckp biar dia stay up jaga Iman since mata aku dh mcm zombie, berjaga mlm smlm tu........ Walaupun dia kerja esoknya tp dia suh aku rehat n dia jaga Iman... OOhh I'm so touched..... Iman tido kt riba wawz smpai 4 pg, then aku take over plak........


















 This is him on the next morning....... Cheerfull saja tau...... Lekat cool fever kt dahi.. oversize sbb adult punya...huhu




















Comelnye anak mummy ni walaupun sakit.......



 Ada muka mcm Lee Min Ho x?? Muahaha.... Time ni dia ok skit dh...... saja je tampal cool fever tusbb comel hehe...........





But, but but, on the next day, dia berak2 plak..... mcm cirit birit pun ada, but mild la kot... xde muntah.... maybe sbb mlm tu kasi mkn mashed potato byk sgt huhu.......







Treatment for diarrhea  for babies adalah






 

Oral Re-hydration salt ......... bancuh sepeket ni dlm 250ml air... but bg kt baby 100 ml saje okay.......

This will replace back sume garam2 yg hilang dlm badan ketika anda tercirit birit ituuu.......






Aku xde la bg ubat cmtu je kt Iman.... Sume medication yg pelik2 aku tanya dulu ape function dia kt Wawz.... Mcm ORS ni pun aku tanya ape relevannya nk bg kt Iman sbbit just a salt???






Dia pun explain la dgn pjg lebar......... Like I said kalau aku medical student mesti pass dgn kaler cantek punyeee huhu... Apesal aku  x amik medic ha dulu??? Ni nk amik ACCA... dhla ritu tgk kt buku konvo UITM 11org je grad for ACCA.... Hish...lari topik jap








Hmmm   Sume sakit2 ni  kami x pergi klinik... sbb sume stok ubat ada kt dlm rumah huhu...... And if setiap kali aku risau ke ape, aku call Wawz...BANYAK kali...gahahaha.. smpai ada skali ada perempuan angkat fon dia... rupanya student, sbb dia tgh buat procedure...uhuhuhu..Nasibla dh aku ni very the risau punya mummy......





Alhamdulillah aku x bekerja, dpt jaga anak sakit sendiri, bayangkan kalau aku kerja, trpaksa anta anak kt nursery walaupun dia xsihat........ Pastu xtau org tu monitor ke x anak kita btul2...... I'm very2 lucky ok.......








Iman is all better now.... Hingus je ada lg sikit2.... baby xde ubat utk selsema....  Recover sendirik




















Oh my Koala Bear... Jgn sick2 lg tau... ikut mummy jarang sakit... jgn ikut papa, slalu sakit ihihihi.....










Wednesday, November 16, 2011

THE ENGAGEMENT




The last important event bln ni adalah majlis pertunangan my brother-in-law yg diadakan on 13/11/11... not on the 11/11/11... tu hari Jumaat, semua keje lg......

My brother-in-law ni sebaya dgn aku, sama skolah rendah huhu... dia kenal aku but aku xkenal dia, sbb we were not from d same class....... And skrg telah bergelar dentist and bertugas di kepong.....











 Hantaran dr pihak kami,tema merah... 7 berbalas 9..... Hantaran ini adalah self-made by my MIL and me... except for the cake la
















 The ring












 The cake....ooohhhh I love the decoration, sgt santekkk...buatkan aku nk g klas buat kek je rasa... Ni tempah dr sedara.. Fondant cake













 Org yg bertunang



 Me.selaku photographer x bertauliah,telah meminjam kamera kakak lalu menjadi photographer yg xtau la hasil dia ok ke x...huahuahua.......










 The handsome baby is ready to go










 With his new shoes..... stokin tu gmbr mickey n minnie.. terang sgt plak riben si minnie tuh












 Rombongan kami sampai.......












 The jurucakap and the fathers














 Upacara menyarungkan cincin kepada tunang Udin.........


Bertemakan warna soft pink.... uuuu teringat plak my wedding... sma kaler... dh nk 2tahun dh aku kawin... kejap je kn..tetiba masuk cite aku plak apsal.........














 Salam bersalaman

















 Alhamdulillah, selamat sudah bergelar tunang kepada adik iparku n akan menjadi birasku next year Insyaallah.............




 U look gorgeous by the way.......







 

Her happy smile hehe......









 Cucu and Tok daddy dia...........kejap atok,kejap tok ayah, kjp tok daddy... xtau mana satu yg lekat nnt 















 Budak yg akan sentiasa mencuri perhatian org lain... hee pelik plak guna bahasa baku ni... The boy who always steal the limelight















 Aku,adik ipar, adik ipar lelaki ajat (future doctor yg single hehe) dan father in law















 Rasa mcm handbag aku ter over shadow Umi plak hehe... sorry xsengaja... salahkan Iman yg berjoget2 xmau ddk diam











  This will be their picture on 2013 ... a couple and a baby... huhu Insyallah ye



 Then it's time to go home.....










 me yg cranky ngn wawz..huuu...







If xde aral melintang,diorg akan diijabkabulkan bulan 5 or 6 tahun depan..... Welcome to our family Umi Kalthum............









A BIG CONGRATULATION FOR BOTH OF YOU





 




























Tuesday, November 15, 2011

AL RAYA AL HAJI










 Assalamualikum wbt,  dh lama x post kenala bg salam dulu eh.......  well this past few weeks i've been busy with mende2 yg important, like class IRC, went back to Kelantan for raya haji and also  the engagement day for my brother-in-law




Hari Sabtu ptg kami 6 org termasuk Iman ke KLIA utk naik flight ke Kota Bharu..... Family in law yg lain semua dh blk dulu naik kereta... and as  expected, they arrived after 12hours of journey........ Fuhh kalau Iman naik kete12 jam I dono wat to say la... menjerit2 kot dlm kete......








 Booked a van to send us to KLIA. RM 150 from Ukay Perdana.....









Aunty Omey yg sgt happy bila dpt pgg Iman, cos nobody will let her hold Iman ngehehe...








 

 Make sure everything locked and switch off.... Dan kereta2 yg  perlu ditinggalkan supaya tidak join di dalam traffic jem ke Kelantan...... then off to KLIA








 Gosh I looked fat........ ye saya pakai skirt sbb xmau pakai seluar jeans ke kelantan










 Iman yg sentiasa berada di pegangan Aunty Ira, she wont let anybody take Iman from her..... Huhu










 

seat dkt sayap, aiyoo salah pilih, suppose ambik seat number 5 ok, not 18.... The flight a little bit stuffy and hot.... sbb org mmg full, xde tmpt duduk yg kosong.... aku dgn pgg Iman lgla terasa sempit




 


Gegaran otak sekejap.... Musim hujan kan... haruslah kecut perut bila flight dh mcm roller coaster









 Have to find sumthing that can distract Iman from getting cranky...panas n sempit manala x bising my baby ni









  




 Ear plug especially for Iman Hadif..... Ada budak2 masa dlm flight ni ngs menjerit2 maybe sbb telinga sakit sgt kot.........







Adik ipar aku yg suka sgt tgkap gambar btul2 dpn lubang idong huhu


.Despite of flight bergegar, quite rough landing and stuffy flight. we safely arrived kt klantan pukul 7.45mlm.......... Iman being a very good boy sbb masa nk take off dia mintak susu, so telinga x sakit, n spnjang perjalanan dia tido smbil isap pacifier.... Alhamdulillah dia xdela merengek or nangis..






Di hari raya haji,aku and adik perempuan yg lain tinggal kt rumah, yg lain g semayang raya...... hari yg sungguh memenatkan, sbb sampai mlm, n mcm biasa kena bgn 3 kali tgh mlm bg Iman susu, bgn kena awal ( wajib bila kt rumah org huu )  pastu tolong memotong2 daging and tolong masak........


Gileerrrr penat.......






 On the next day,hari Isnin,pukul 10 ada wedding sepupu Wawz....nikah and majlis



 



 Everybody getting ready







 Family mentua and The one n only cucu












Moyang Iman... call her Tokma




mari berposing di dalam kereta.... ok fine Iman sgt mls nk buat muka hensem....Nmpk sgt bosan 
U can see my humongous eye bag sbb penat.........











Pipi kami yg serupa












 The wedding buat dkt homestay kt pasir mas









 Pengantin...... sbb penat sgt,mls nk amik gambar ngn pengantin hhuhu











 me n my SIL











Ooo ada satu gambar, my husband n baby not in d picture, dua2 tgh tido... see kitorg kena buat pose tgn camtu sbb photographer suruh... pastu suh posing bebasla... kalau xnk buat dia paksa gak... mcm nk kunyah2 je dia tu.......









see, i told u diorg tido............





After that balik, kemas2 brg flight balik pukul 7.50mlm.... 

Ok itu saja cerita raya haji kami.... kalau masa pjg maybe xletih sgt kn.........