Saturday, July 30, 2011

REZEKI MENJELANG RAMADHAN

Sedang aku menyidai kain... abg posmen yg xtaula kacak ke tidak sbb dia pkai helmet merempit ke rumahku.........



Lalu memasukkan surat..



my first cheque from Nuffnang....



xdela berbelas ribu mcm redmummy... tp Alhamdulillah...







Friday, July 29, 2011

SPIDERMAN

I'M A SPIDER... I CAN MELEKAT KAT BADAN MY PAPA... HOYEAH2..........










I WILL BITE HIM SO HE CAN BE A SPIDERMAN TOO





Wednesday, July 27, 2011

FROM A MONTH TO ANOTHER MONTH

My luvly baby Iman Hadif is now 2months old, with expected weight 5.8kg... Dh debab cenggitu xkan 4kilo je dok?? Increase by 1.5kg from the previous weight....


Last week dgn jayanya dia dh selamat dicucuk... Cm 1st injection dulu ngs 2saat, then mcm biasa, like nothing happened... n Alhamdulillah dia xdomam pun... Tp mak dia yg demam... Waduhh aku punya temperature tiba2 naik smpai 39.2 celcius... normal suhu is 37.5... dgn disumbat ubat oleh Wawz, xsmpai 24jam dh recover....


Tp dgn xsihat, n Wawz baru balik on call, n kena g keje balik 5ptg smpai 12 pg, haruslah aku memanggil tokwan Iman utk jaga Iman... Sbb ubat aku mkn td ada yg ngantuk... waa time menaip ni tetibes plak kesan ubat cm dh nk hbs, stat pns balik...uu xpela lg sejam Wawz balik...



Ok enough with the benda yg xmasuk pekse ni.... Seperti yg dianjikan, Me akan meletak gmbar Iman when he's getting month older... So this time,gmbar from one month to 2 month







24/6/2011


tido smbil dibedung









25/6/2011



tgh berkepak2











26/6/2011


bajet hensem naikkan kolar cenggitu... Iman wat sendiri tau ehe








27/6/2011


Rambut still segan2 nak kluar









28/6/2011







29/6/2011

Iman adalah vegetarian












1/7/2011


Kebesaran mulut dan hidung adalah sama besarnya ketika menguap











2/7/2011



Iman tiba2 mengambil keputusan utk menukar warna kulit jd tan sket, mcm jacob black dlm cite twilight itu........











2/7/2011



Di hari mummy meninggalkan Iman utk ke majlis kawin Aunty Esma...
Bila smpai rumah,Iman menerpa dan memeluk ke arah ku
















5/7/2011

Iman ambik bantal mummy...dia ckp xmainla bantal kecik corak polka dot bagai... so uncool... fine....










6/7/2011



Iman memakai baju belang2 supaya nmpk dia lebar sikit












8/7.2011



Iman nk babab mummy sbb x perasan yg baju ni membuatkan Iman nampak boncit dan juga kelihatan seperti gegirl









8/7/2011



Iman berikrar bahawasanya Iman akan jogging supaya double chinnya akan hilang











10/7/2011



Iman tertanya2 kemanakah hilangnya leher dia








12/7/2011




Iman wat muka innocent bila mummy tanya, kenapa Iman xde sikit pun mcm muka mummy... Habis sume nak ikut papa......










15/7/2011



Iman terasa nak pakai baju kolar,walaupun xde leher ketika pulang ke Seremban














18/7/2011



Membuat muka syahdu di Hari Raya








19/7/2011


Iman xpernah gagal utk tido ketika mummy n papa membawanya ke shopping complex









20/7/2011



Iman cuba membuat position duduk seperti bear kt baju dia tu











21/7/2011



Menonton bola Malaysia vs Chelsea, n Iman ckp membazir je bayar Torres 50juta masuk Chelsea, Iman nak sokong Safee Sali je mulai skrg.......











22/7/2011



Iman warning mummy jgn letak gambar separuh bogelnya di dalam blog...tp mummy degil







22/7/2011

Tokwan meniarapkan Iman supaya dia tido lama skit...









24/7/2011


Iman sgt excited g jln2 smpai terbuat mata juling













25/7/2011




Iman mahu melompat seperti katak berwarna biru





That's all, cukup dah gmbar dr sebulan ke 2 bulan... Byk perubahan yg berlaku, he can cooing now (bley buat bunyi mcm nk ckp)... kepala dh kuat sikit..n tido pun dh lama skit kalau mlm, but haruslah bgn dlm setiap 2jam sbb nk susu....



Alhamdulillah dpt tgk segala perkembangan dia, n plg best dia byk cooing bila dgn mummy dia...n buatkan papa dia jeles..ahahaha... Can't wait for next development....




Luv u Iman




Thursday, July 21, 2011

MENYENYAPKAN BABY

Before I begin, mehla kita vacuum sket sawang2 yg ada kt blog ni, baca yasin dulu kot ada penunggu sbb dh lama ditinggalkan eyh.....



For mommies yg ada baby kecik,kdg2 will get into d situation when baby dia dh kenyang, n dh tido tp nk nangis je keje..

Sobabnye nk berpegang, nk suh mummy daddy dia angkut ler....



For me n Wawz haruslah benda ni jd jgk kan...sebaik2 n sebusyuk2 Iman ni, kengkadang nk throw jgk tantrum dia...


Ngs2 bila angkat senyap, happy je, letak je kt tilam, ternganga2 mcm kena dera huhu....



So our solution is............










Iman bertukar menjadi Suparman.......









Ni Wawz dh penat sgt bwk jln2, dhla bdn Iman ni semangat, last2 tiarapkan atas bdn, huh terpinga2la dia, so senyap je...hehe
















Up close sket muka dia...Hah cmtula muka terpinga2 seorang bayi.....








Solution yg kedua



Kalau mcm kesian tgk dia xley nk angkat kepala sbb leher still xkuat, I do this...........










Dududkkan dia, or dlm position ni sandarkan dia kt bantal ala2 CEO kt private company.... Hah senyap sunyila dia......... N lg skali, muka terpinga2 itu akan muncul













Mulut pun tersenget2 sambil membuat muka x berpuas hati...........



ok, para ibu sekalian kalau nk try boleyla ye.... tp jgnla ko tinggalkan dia duduk gitu pastu g berjimba plak, kang tgk dh bwh katil plak dia kannnn.....



Iman will be 2 months in 2 days.... How time flies....Next thing u know, dia dh boleh menunggang kucing2ku plak nnt...ehh xbley2 hbs bulu Percy tercabut2 kang....



p/s: Gmbr solution pertama n kedua mcm dua baby yg berbeza je... Eyh Iman ni main tukar2 muka plak... Kalau letak kt nursery kang bley tersilap baby plak huuu...










Friday, July 15, 2011

LELAKI KACAK BERSAMA JENAZAH




Hadis yang Menarik Rasulullah S.A.W




Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.




Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'




Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'




Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi



Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'



Sila sebarkan Hadis ini kepada semua .......kerana

'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu ayat.'

Saat Anda membwa Al-Quran, syaitan biasabiasa saja...tengok je..

Saat Anda membukanya, syaitan mulai curiga.

Saat Anda membacanya, ia resah dan gelisah.

Saat Anda memahaminya, ia kejang kejangan.

Saat Anda mengamalkan Al-Qur'an dlm kehidupan sehari-hari.ia stroke...Teruskn membaca & mengamalknnya agar syaitan terus stroke .

Saat Anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya. Syaitan kata "jgn SEBARKAN, kerana ia tidak penting langsung"

namun kita semestinya menyedari perjuangan Islam adalah tanggungjawab kita.




Tuesday, July 12, 2011

IMAN FIRST DAY OUT

Pejam celik,pejam celik Iman dh pun nk masuk 2 bulan.... Last Sunday barula Iman dpt kuar jenjalan... Bkn xpenah kuar rumah, tp kuar pun g umah grandparent dia je....









Iman baru tukar diaper... excuse the diaper yg terkeluar tu ye











Yeayyyy....Smpai dh.. Iman g mana? G carefour je uhuhuhu... Mak dia ni hah ade je mende nk beli... Slalu g sorg je,papa jga iman kt rumah... This time Iman ikut plak.......



















Rupa Iman masa baru2 smpai... Confuse ke syg oiii....














Masa tgh tunggu troli baru sampai, boley plak si mucuk ni tido.....








Sedap btol tido, tgn dok tutup idung.... Mummy lupa nk bwk blanket... tejukla kaki tembam Iman tu haaa........










Papa tolak stroller, mummy tolak troli... Org punyela ramai... Aiyoo nk jalan pun susah

Tp Iman sgt behave ye, sbbnye? dia tido je spnjang mummy shopping, sbbnye.. Aircond kot..










Papa mengsurvey car seat... Tp sume pun bley pakai time dh besar sket je... nk yg bley pakai dr skrg smpai dh besar sket... mls nk bli byk kali... xpela tunggu kepala Iman dh kuat sket nnt baru beli.. In a meantime Iman duk kt riba mummy je kalau naik kete....





Time nk membayor Iman ek ek ek skit... Bunyi start nk ngs... bg susu jap senyapla dia balik huu...



Papa ckp Iman baik cmni bleyla bwk masuk wayang.... Adess ada plak gitu....










Ok Iman nak balik dh...tataaaaa..........






Saturday, July 9, 2011

MALAS AR NAK PUJI LAGI

Adalah one day ni aku tgh lunch.... Wawz dh hbs mkn dh, sesuap aku, bersamaan 5 suap dia.. aku baru nk aaaa nganga dia dh basuh tgn dh hehe.......Tgh gigih menghabiskan sepinggan nasik, tibe2 dgr Wawz tergelak sorg2 ngadap lappy...


Aku diam jela sbb maybe dia tgh baca fcbook status kwn2 dia ke... Pastu makin byk plak dia gelak... Ini x boley jd, sbb aku mcm ada aura yg mgatakan dia tgh baca blog aku.... Wawz adalah dilarang keras mmbaca blog aku bila aku ada dlm rumah huhu.... Nape?? Malu seyyy... nape malu?? Ala kira mcm ada org baca diari ko dpn ko..hah phm??



Then cpt2 g basuh tgn, berlari g kt dia... Seperti yg ku jangka terjadi, mmg sah dia baca blog.. Aku xkisah entry Iman dia baca... Yg aku kisah dia baca part ni .... Kan ke aku ada puji dia....



Pastu aku tanyala apa yg dia gelak sgt tu.... Dia jwb hehe, xde baca luahan hati awkla... menosok kalbu sungguh... kalau korg ingat, kan ke kt entry tu aku puji lengan dia cm aaron aziz la... n kind a romantik mcm seth dlm nora elena la.... Perghhhhh itu Wawz sudah kembang semangkuk lalu terapung di awang-awangan.....



Bkn dia yg segan kena puji... aku ni hah malu...... FYI, never in my life puji dia depan2, huhu... biarla dia hengsem giler ke, nak2 bile pakai baju melayu lengkap n baju kemeja + white coat... xde nye aku nk puji... Aku kan ego cm motor ego tuh....( hah, awk kalau baca yg ni plak, xyah nk gelak2, simpan je diam2... I puji U dh ni)



Lepas je dia baca entry tu, mulala ungkit2 dia kn romantik mcm seth.... eyhhhh menyirap mcm air sirap plak aku dengorr... menyesal puji tau....



Tp pape pun, I love how he interact n treat Iman.... Agak cm bapak mithali la....( hah ni mesti dia ungkit gak kalau baca ni)












Iman bertentang mata ngan Papa dia, Iman gosok pipi Papa ke? eyh romantik pulak anak aku ni........ huhu.......












Papa gosok perut Iman sambil nyanyi lagu......

Nak tau favourite song Wawz nyanyi kat Iman????


"Bolat,bolat,bolat

Bolat macam mummy...." (ikut korg nk guna tune cmne)


Wuii geram je aku, walaupn lawak tp aku geram jela kan...Ada ke nyanyi lagu mengutuk aku.... Iskkk Sadiss sungguh..... Aku yg xbrape bolat ni pun dia kata bolat... Nasib xjd mcm Norjuma Habib pas beranak tu....




Akhir kata, terimala, pose seksi dari Iman........








Iman berkemban,nk g mandi kt sungai ni....Malula mummy......










Ok ni pose confident sikit...hehe




Friday, July 8, 2011

MUMMY..... IMAN NK SHUSHU

Lg2 pasal Iman xde pasal lain ke kan....huu dh aku duk umh ngulit Iman je haruslah psl Iman je kluar... cube korg bru beranak n ada blog, sah2la nk cite psl anak..


This time nk share 2 video iman yg comel innocent nk mintak susu.... Walaupun agak kejam biarkan dia dirakam, tp comellllllll...haha...ape punye makla



video






video



Tp dia wat cmtu kadang2 xnk pun susu... habit kot...hehe, tp brjaya membuatkan mak dia gelak berair mata bila tgk walaupun kesian......

Thursday, July 7, 2011

IMAN IS A NICEST BABY EVAAAAA

Pada waktu aku baru nk menyetat masak tengahari, Iman yg baru je tido tibe2 melaung2 memanggil2 aku.....(ngsla tu)


Aku pun mendodoi2 n bg susu.... but seems to be dia xmau tido dh.... try letak dlm baby cot..ouh xmau tido jugak, baru letak dh ngs....


Lalu,aku pun membawanya ke dlm bilik,n slow talk dgn dia "Iman, mummy nk msk, Iman jgnla ngs, kesian Papa penat2 keje nk mkn"....


So aku pun letak n berlari sambung masak kt dapur.... Tunggu jgk Iman ngs,tp xde plak... Dlm 5-10min pas hbs masak aku cekla dia dlm bilik......













Iman tgh golek2 sorg2 dgn baik....x ngs pun walaupun mummy xde....

Iman pakai bantal besar...sng kalau muntah akan jatuh ke bwh, x tertelan blk or tersedak kalau pakai bantal rendah






Pastu aku saja buat bunyi, n dia pun pusing.....









G la dkt dgn dia... baik sgt xngs pun tau.... dia mcm phm je aku nk kena wat keje.......










Pastu wat aksi comel plak, hisap sarung tgn tu, nk tunjuk dia nk susula tu......

Iman....Iman.... I love u more n more each n every secondla syg....




I wonder, is he really understand ape aku ckp.... Ni bkn 1st time aku nk wat keje n slow talk dulu ngn dia, n da behave baik gile....wlaupun sebelum tu ngs je kalau x pegang........



Apa2 pun..... Iman is the best behave baby yg Allah kurniakan kt aku...n hope adik2 Iman pun mcm tu jgk........ Insyaallah....... ceyyy dh beradik plak..tunggu at least 2taun la weyyy....





Tuesday, July 5, 2011

MAHU BEKERJA DI KILANG

Di malam Selasa nan indah, sedang Iman memandang mummynye sambil berkerut



Ooo Iman tgh yak yak rupanya..........






Si suami pula sdg sibuk menyiapkan diri untuk ke tempat kerja.......... Tapi...Tapi..tapi








Iman bertanya " Mummy,mummy....Papa Iman kerja kilang eyh mummy"







Huu apa da mcm pekerja kilang yg lalu lalang dpn rumah aku je dh rupenya.... dhla mmg byk kilang kt kwsan rumah aku ni.............













Iman memandang papanya yg mahu ber on call dgn penuh khusyuk dan tawaduk nya ,,,
Esok kita jumpa papa ye, tp papa mesti dh jd zomba........