Tuesday, August 31, 2010

NEXT!!!!!

Selepas struggle membuat tart,now it's time to bake some choc chip cookies.....


Vahan-vahannya




Campak segala bahan yang ada....








The doh ikut sukela nak besar mana.....


Siap!!!!


Ni model choc chip saya...He's a fan of my choc chip..Dr before kawin lg....Since tiap2 taun pun bg dia kuih raya yg aku buat....He didn't like famous amos,but he certainly love the one that i baked..Laila's amos .....See 1 balang ni dia punye...Xnk bg sape...Isk3



Monday, August 30, 2010

Hari ke 20


Hari ke 20 kita berpuasa...Something unexpexted happened!!! Xdela unexpected mane pown....
Saya xbangun sahur for the 1st time...Huuu sedar2 laki ku kejut dh pukul 6..Kalau xtgk jam g dapur minum pastu baru tgk jam...Xpela jgk kan xbatal pown..heee,tp dh tgk dulu nak wat cmne??



Sumenye sbb penat wat kuih raya kt rumah mak..Pastu balik iron baju laki...Bkn nk iron for 1 day...Malas nak tangguh2 iron ntok sebulan tros(exaggerate la plak kn)....Tido kul 2 pagi...Pastu pkul 3...Hubby terbangun n bukak lampu...Ghupe-ghupenya lipas kt kaki dia...


Aku yg mmg seriau kt lipas ni walaupun dia besar ibu jari je,tp ttp menakotkan...Trus xley tido...Nmpak je lipas tu kt bawah katil,ape lg suruh la mr hubby menghentaknya meggunakan apa yg ada....maka Innalillah la dia...Terbelah dua plak tu...Kejam jugak kami di bulan Ramadhan ini...


Sbb penat n tido yg dihantui lipas....maka xterbangunla sahur...Alarm bunyi dh bukak mata siap pakai spek mato dah...Tapi terlolap la balik....Sian laki aku...Dahla nak keje...Kalau keje dok dalam opis aircond xpe...Ni kena merayau dlm ward check org la,surgeryla hapela...


Balik2 trus dia tergoleks....heee I janji I xkan xbangun sahur lagi...huuu..Napela lipas tu xdtg pkul 5..... N aku tergolek???xpun xpose kot....




gambar kahwin marion caunter sm nazarudin



Tibe2 plak kan ade diorg ni...Ni anak pengerusi Naza n Marion Caunter...Diorg nak kawen dh bln 12 ni...Ape nama Marion ni kalau convert??? Mariah?? Mariam???



Friday, August 27, 2010

Sayang baby tinggal-tinggalkan



Mummy nak g buat kuih raya kt umah nenek..... Duk elok2 eyh...jaga diri...Don't cut yourself... Jgn main bungee jumping kt cni...





Pemandangan biasa bila nak kluar g mana2..Kena sumbat diorg kt cni...If kluar lamala...






Up close n personal



Baby Miley n teenage Percy







Walaupun kesian tgk diorg wat muka comel ni...Tapi terpaksa tinggalkan jugerk..Xkan nk shopping ke mana2 ke angkut diorg nih kan....



Thursday, August 26, 2010

Ingredients...


Sebelom boley perkara2 di bawah ini berlaku.....








Anda mestilah mendapatkan perkara2 berkenaan terlebih dahulu di pasaraya2 berhampiran seperti Jayen,kaypo,teshko mahupun di syarikat maria kt seksyen 2 shah alam...




Tefung gandum



Telur yg bulat mcm pembuat kuey...Kena bulat cmni taw kalau x,xjadik



Lepa susu...




Jem nenas buatan omak den....Kesedapan kuih tu mengikut kesedapan jem tuh



Nampak sket je bahan2 tu tapi nk dapat 150bijik kuih pun dah 5jam....


Pasni another kuey almond london,choc chip dll....Dah 16 hari puasa,sempat ke ni?????





Allergicos



Enggak kutahu sejak bile badan ini jadi allergic menggila....Tibe2 je kulit menjadik super duper sensitive....Kucing2 tu pun telah menyebabkan kulitku allergic menggilos....Sampai parent nak amik kucing2 tu....


Tidak akan ku bagi kucing tu kat sapo2 pung......



Contoh tgn yg huduh lg menghuduhkan.....





Guess what yg buatkan jd cmtu??



My hubby said sebab nyamuk...Xkanla kot...Lain sgt bile nyamuk gigit...Ni jadi kt umah mak tgk2 je dah ada...Xkanla nyamuk gigit 3 tempat serentak n aku xprasan kan???


My body penuh ngan rash n whatsoever like those yg ada sensitip skin.... Sgt buruk n buruker n burukest.....Xgi klinik... Nape? Sbb xmampu =)

Xdpt digambarkan dgn kata2...huh...

Monday, August 23, 2010

Day 1


Hari pertama menggigihkan diri membuat kuey raya.....






Sebelum.......






Selepas.....Ni tart noneh ye kawan2...Bahasa melayunye tart nenas..Tadi tu bahasa n9





Waa manyak lagi mau buat woooo...ni baru 1st batch ntok 1 jenis...Aishhh...Aisshhh...Aishhh..
Dulu wat lps berbuka sampaila ke sahur...Skrg??ngan nak kena masak untuk buka,masak ntuk sahur...wuuiiii mencabar tuuu...



Saturday, August 21, 2010

Berdating-datingan


Let's jalan2 cari baju raya........Hubby dh ada baju melayu so dia xyahla nak gatai g bli lagi...Pakai pun setaun skali...So tema taun n adela Fuchsia.....Tempat dituju Carefour Wangsa Maju or Ampang Park....Coz kt situ byk choice kan....










Cium anak2 b4 g jalan...Diorg kenot ikut...Kish Percy





Kish Miley plak...My favourite girl....Prasan x langsir kt blkg tu? Dgn bangganya,tu yg aku jahit 40 hari 40 mlm tau.....






Isi minyak dulu...kang kena tolak keto bulan2 poso ni camno?




kat carefour...Ramainyela manusia,ni blum dpt gaji lg...Kalau da dapat xtaula cmne...
Tp xjd bli kat cni..Sbb byk butik2 kt luar..Nak try pun xbest kena sarung je...So ke Ampang Parkla kita...Sbb laki dah mmbebel carila cepat2 baju...Kang kena tinggal balikla sorg2





Dah sudah bli..to Klcc plak...Akhirnya dpt gak mkn luor....Setelah 11 Ramadhan.....Book tempat n bayor pastu g jenjalan.....Kul 4.30 dh book tau......





G kinokuniya jap carik buku cite...




Ni cik suami tgh obsessed dgn magazine fitness or health... Dia ni kalau dh start mmg determined sunggoh... Naik geram lak aku dengor hari2 ajak nk g gym...Noticed any different kt biceps nyer?? Tula yg dibangga2 kan setiap hari kt aku...dh ber muscle dh...nyesal plak suroh dia build muscle....Ferut pun sudeyy flat




Setelah berejam jalan2...Rasa mcm lambat je masa bergerak,kalau duk umah cepatla plak sampai azan pun tgh tergolek dpn TV lg.....Ni yg kami make...G Manhattan Fish...Tiba2 teringin nak membaham nasi garlic dia tuh...


Tapi mcm biasola xabih...Kena tapau.....Tapi arini terserempak dgn 2 of my friends...Sorg from Skool with his hubby...And my kawan yg rapat jugerk Cik Izza with boifie...Dating ko yer Izza...Xsagka plak jumpa tgh2 lautan manusia ni







Setelah tulis status ni di Fb...



Dilaila Nordin mau bli baju raya..kaler pink ke pink ke pink eyh

9 hours ago via Facebook for BlackBerry · ·


Dapat dah bajunyer....Yang berwarna!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Seperti d atas....end




Friday, August 20, 2010

Harper's Bazaar



Ok dah dapat g bazar ramadhan,tp still bukan dgn cik suami...G ngan kakak...Today saya makan kt umah mak...Hubby On call...Xdenyela aku nak buka sorg kt umah...Meleleh air mato aku dgr azan kang...Bazar yg dituju adela Bazar Raamadhan Tmn Setiawangsa....







Time ni blum kul 5 kot..tu yg xramai tu....Tu kakak saya...





Jom nengok apo yg ado..........




Kerabu





Kanan tu pesembor...Yg belah kiri tu xtahan woo tgk cendol yg berpeluh sejuk....







Ni gerai popia si Nadia AF brape ntah...Yg suara rock meneran tu...Akak baju cekelat tu mcm dh pakai baju renang muslimah plak aku tgk....














Tapi yg xsyioknye....Black outla plak 1 kawasan rumah parent... TNB ni mmg sajela memboikot.. Buka pun still xde letrik lagi...Maka bercandle light dinnerla dgn mak pak aku....






Tapi rasanya TNB ni nk suh rasa mcm mana rasa jadik owang mesikin yg xde letrik mlm2... Time makan sume cmne...Rasanyela...


Tiadanya antibodi



Akibat ketiadaan daya upaya ketahanan diri....I was like sgt2 close tu bakar




this mercon....

Ni mercun das...Time ni duk rmh mak sbb hubby keje...so buka n tido rmh mak... Mmg dh menggigil nk mmbakornye...Sbb rmh kuarters n tingkat 1... N time tu dh pukul 11.30 mlm,pk 88 kali jugakla nak bakar ke x kan.... Last2 xdela aku membakornye...Ada 30 das,lama sgtla plak nk hbs....



Tapi..Tapi....Tapi.......







Bakar merun ni...mercun gasing bosan tu...jadila dr xde ape...




My hand in action huhu....









Heee bakar dh.Mule2 bakar satu2 je...Pastu geram bakar 3 trus...ahahaha...

Mak tanya "ko ni nak lepas gian ke?"

Mmg pun



Thursday, August 19, 2010

Raya tahun ini yang menyentap jiwa raga....



Nape?? Ermmm nape eyh....Tahun ni 1st raya as binik org...Kalau seblom2 ni,1st day raya mestila dah duk tercongok kt kampung mak...In fact 2-3hari b4 raya sampai doh....Best je pasang langsir,wat kuih raya lg,pasang pelita....



Yang teramat sangat sangat sangat sangat laa buatkan aku nak nangesss tahap mcm budak hilang kat Jusco adela.....

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Sobab nila......




Sumber dari mane??? Adalah rahsia ye...kalau ada mak pak korg yg polis xyah ngade2 la nk report..........Ni stock kt rumah mak nak bwk balik kg mcm raya tahun2 b4 ni



Abih dahla zaman aku menjadi ketua geng mercun untuk kazen2 kt kmpung...sapela nak bakarkan untuk diorg??? sape nak ajar diorg wat mercun tu lg bahaya?? sape????? Ooo adik aku ada,tapi.....Alaaaa nak join kowtttt...



Ayah siap tanya nak x mercun tu,me dgn x pkir ape,mnjerit ckp Nak!! tapi aku nak main kt mane?? ngan sape??? Sedih weyyyy...Thn ni xtau raya kt mane sbb hubby ntah dpt cuti ke x....



So adik2....Meh nk ngajor jenis2 mercun





Ni mercun gasing....Ade 2 jenis sbenornye...ni hok yg lama sket n kalerful...Yg ni maybe ending dia ade meletop sket kot...Xingat plak...









Ni mercun roket...Yg slalu budak2 main...yg bunyi naik g langit pastu baru meletop...Tp ni yg ciput jela naik...ada lg satu yg naik tggi sket smpai ke bulan







Ni yg wat air liuq meleley ni....Mercun bola...Boleyy bergogar ghumah....Antara mercun yg bunyi plg kuat yg bley wat jiran seblah rumah baling sudip kt korg... Mercun nila yg aku ajar anak2 buah suh diorg ikat 3 skali pastu bakar....Sedappp kayyy bunyi







Ni mercun gasing lemau, pusing2 gitu je....tula ciput je...Nak tau x....Laki ku ckp mercun ni je dia bg main...Yg lain jgn harap...setakat mercun ni,baik main bunga api warna-warni tu je....




So setakat ni jela,walaupun aku sedor yg diri ini begitu berharga...eyh x,walaupun sedar diri ini patut berubah,sbb dh sesuai jd mak budak....tapi,ntah bilenye nak berubah...Xmeriah rayaku tanpa mercun2 di atas...



Waa end...







The power of iklan kat tibi....




Kalau nak tau kannnn...kalau nakla,kalau xnak xpe...Aku ni cptla terpengaruh ngan iklan kt tv tu...Tp mostly bcause of food advertisementla...Pil kuat ke,kopi jantan ke xdela plak aku nak terpengaruhnye....



B4 ni mcm GCB,ala burger baru yg McD punye tu...Hari ni nampak iklan,esok trus jumpa akak kt tingkap drive-thru McD tu mintak satu..Bayarla bukan mintak free...Pastu ade pizza baru from Pizza Hut yg Meatball tu,baru kluar iklan 1min, 30 minit kemudiannye bunyi hon motor pizza delivery kat dpn rumah...cmne tu???



So tadi tgh lepak2 mnunggu buka,tgkla plak iklan Viennetta aiskrim yg potong2 from Wall's tu...


So apa lg tibanya mlm hari sebelum Jusco tutup,tarikla laki ku g bli....Dia kononnya nak g gym,tapi tidakla pulak aku bagi,yela esok nak On call (keje xbalik 1 malam), pastu nak bergym2 plak..Aku ni mmg malas la nk g,sape2 nk pinjam kad aku g sane pun moleyyy....




So grab the bakul,mari kita carikkkk....



Eh camne bley amik 3 plak ni..tula namanya nafsu...Setan tade tp napsu ttp adooo..



Bayor jgn xbayor...Mula2dia nk suh aku byr,tp aku tau dia ngade2 je tuh..tu wat xtau je..




Bli tu je,pastu g redeem voucher Jusco..Kpd kwn2 yg aktif shopping kt Jusco,silala amik rebate anda kt customer service...Sampai Nov nnt bley redeem...

Mari korek ape yg dibeli tadi


Ha ni yg dlm iklan tuh...




Dah try very rocky road and ape ntah lg satu,so try ni plak from Wall's selection..And lagi satu Aiskrim Smarties,ada 3 choice crunch ke,kit kat bite or smarties..Dh lama aim mende ni,tapi x terambik plak.....


Bila dh bli satu lg plak masalah....Xtaula nak ngap yg mano dulu.....Dgn ngade2nye g tanye cik laki...Dah agak dh jwapannye mesti..Ikut suka sygla...Haisshhh,lupe plak nk suh kucing2 aku pilih mcm Paul Octopus tu....



So solution nyerrr????


Makan ini,2 slices of Viennetta,okla rasa dia...mcm askrim coklat tapi bentuk cantik sket..





Pastu ngap ni beberapa sudu..Cedappp ada byk smarties..Tp rasa coklat dia pekat sgt






last but not least try gak yg ni..


Kesimpulannya sume pun aku try...Nak memuaskan hati sendiri...