Monday, July 14, 2014

DILEMA NAK BERHENTI KERJA


Still xhabis2 lagi cerita pasal nak resign and jaga anak kat rumah..Planning nya bersalin bulan 9. masuk kerja balik bln 11. Awal bln 12 bagi notis and kerjala smpai hjung bln 12.Masa bln 12 tu mintak my mom jaga sebab tgh cuti sekolah. She's a teacher btw.


Thennnn start January 2015,I will be a stay at home mother again. I have been working for 1yr plus now. Before tu mmg fulltime housewife. Then buat biz jual baju baby. June last year baru start kerja as account exec. Sbb keje,ayah pencen n dia ddk skali, sbb Iman dh besar mintakla ayah jaga.Xdela smpai kena hantar nursery.


Tapi what I fear the most is kebosanan.. huu.. I can't remembered well but my husband said I used to cry when I was a full time housewife sbb kebosanan. Duk mengadu kt suami yg tgh bz kerja bosannn, balik nnt nk suh husband bwk jln..


Insyaallah I will do solat istikharah.. mintak diberi petunjuk or kemudahan nk pilih. Sbb still dlm dilema adalah kerja sgt sng. Majoriti staf dh pindah Johor. So tggal me n one director. Masuk office dlm 9.30, balik sharp pukul 5. Kerja pun just tlg2 director tu je. Kalaula nk kerja I prefer to find a maid/pengasuh yg datang rumah pukul 9-4 pun xpe, sbb ayah ada, mak pun blk kerja awl. Ofis dgn rmh pun mmg dkt, nak blk 10min smpai dh...




So teramat sgtla konfiusnya.. Haritu dh mmg determined nk resign. tiba2 berubah fikiran plak. mcm nk cari kerja yg boleh buat dr rumah je,online biz ke,jual nasi lemak dpn rmh ke kalau nak resign pun.. Ya Allah pls give me guidance kat hambamu yg confuse ni...




 


Thursday, July 10, 2014

SHOPPING FOR MY 2ND BABY

Well, I started to shop for my baby around 26 weeks. Just after I knew her gender. Dah tau je,terus dlm otak ni pikir nak beli semua benda pink..huhu.

Xde satu benda pun yg Iman punya barang dulu blh bg dkt 2nd baby. Yela since jantina pun lain. Lps tu baju Iman yg elok2 mmg habis sedekah kt org. Xde tempat nak simpan,and dh set dlm mind next baby won't get a hand down clothes.. huu..

Barang2 yg still boleh guna mcm stroller,car seat and baby cot tu lain ceritala. Xkan satu baby satu stroller kann..Breast pump spectra 3 pun insyaallah blh pakai lg. Walaupun dh 3 org pakai,sgt berjasa pump tu.

 I was like really2 close to buy medela freestyle breastpump.


Ramai ckp bagus,and the cheapest that I can get is RM 1400. sgt tempting tp tula pump lg satu tu nk campak mana..

So setakat ni brg yg dh beli adalah:

1) NUNA LEAF

xtaula nape mcm berminat plak dgn benda ni. mcm rocker/bouncer but dia gerak ke kiri n kanan . And xpakai electric pun. U just push slowly then it will move for about 1-2min. boleh guna sampai besar, 90kg pun blh duduk. this one I bought from IG seller mama panda store. Beli pre order sbb colour yg I nak xde. so end of July blh dapat kot. Request kt dia nk mid august, malas nk simpan kt rmh sbb xde tmpt simpan.

2) AVENT MANUAL BREAST PUMP


Bought this also from Instagram mama panda store,which is cheaper than kedai2 baby kt luar tu. I have one avent manual pump. Tp letak ntah mana,so beli jela yg baru. Sng bwk ofis if malas nk guna electric.

3) ERGO BABY SWADDLE


Since I mmg failed bab2 bedung ni, so I bought this swaddle. Also from ig.Ada lg satu bedung yg sng 

tapi mcm kesian je kena zip cmtu huhu.. 

4) Clothes, mitten and booties. Most of it in pink..hee

5) Hooded towel,receiving blanket and all necessary thing pun dah order from one baby world.

So almost 70% preparation dh siap. lepas raya bolehla prepare siapkan bag and letak dlm kereta. Less than 10weeks to go.. kejapnyaaa.. kalau ikut iman dulu bersalin 38 weeks.. huu Insyaallah berdoa dipermudahkan and dapat bersalin normal... Aminnn. 




Thursday, July 3, 2014

GOING TO 30 WEEKS PREGNANT


I'm in 3rd trimester now.. phewww..Time sure flies really fast.Rasa baru je check upt positive.

Alhamdulillah both my pregnancy experience went by really smooth. No morning sickness, no bleeding, no cravings . I'm so blessed.

Untuk pregnancy kali ni, berdoa banyak2 supaya dapat bersalin normal. The first pregnancy I went through a c-sect due to fetal distress. Tapi sebenarnya I somehow berdoa untuk c-sect. Xtaula nape sbb nampak my friend yang kena bedah mcm best je huhu.

Reason nk bersalin normal adalah, nak anak at least 5 org.So kalau dh 2x ceaser chances max anak 3 je before kena ikat peranakan. I have 3 siblings which I found xmeriah hehe. My husband have 7 siblings and sangat rapat and nampak mcm best je. When parents getting older,there will be younger siblings stayed at home so the parents won't feel lonely.

So anyone who read this marila berdoa agar saya bersalin normal yeee... huhu

Hari ni dah 5 Ramadhan, and Alhamdulillah boleh bertahan puasa lagi. Belum ada yang tinggal. Miraculously I find myself quite energetic sampaila lepas berbuka. Bila dah dapat sugar dari makanan mmg mengantukla.

Selamat Berpuasa and selamat berbuka u olls. Will update my delivery preparation in the next post.


tata..

Monday, June 30, 2014

ALHAMDULILLAH


Alhamdulillah, finally dah tau gender my baby about 2 weeks ago..

After so much ultrasound scan, I decided to do a 3D scan hoping that my baby will show whether it's a boy or a girl.

So pegila masa 26 weeks kot klinik aunty my husband. But my husband tak dapat ikut sbb plan last minit and dia agak bz haritu. Dia suruh pegi the other week so dia blh teman. Tp sbb semangat yg berkobar2 ni xkisah husband xdpt ikut pun. nk jgk pegi hari tu.This is the first timela dia xjoin masa scan.

And..... the result is



It's a girl  !!!!! Alhamdulillah lagi :)

Sbnrnya ada instinct baby girl. Tp still xsure sbb ada mimpi 2 x dapat baby boy. And xkisah pun dapat boy lagi. Asalkan baby healthy. Xde apa2 petua diamalkan. The only petua is DOA. Masa awal2 pregnancy dulu doala lps setiap solat fardhu,kalau ada rezeki minta dikurniakan baby girl, but if dapat boy aku terima and will be happy as well.

Allah mendengar doa umatnya kan. And I'm blessed sbb dimakbulkan doa. 

Lepas tau je jantina, apa lagi. Search for pinky stuff.. Haha.. Teruk betul mummy dia ni. Going to 29 weeks this week. Hari kedua berpuasa, and Alhamdulillah ok so far and hopefully dapat puasa penuh taun ni..

Ok till then...



Thursday, June 5, 2014

SHOPPING FOR BABY STUFF





Up until today I still have no idea what my baby gender is. That means no shopping for my 2nd baby just yet.. Paham x stress dia mcm mana. Like u saw so many cute clothes for baby in instagram from online seller but u have to restrained yourself sbb xtau jantina anak..

Dah masuk 25 weeks,6 bulan lbh tp still xtau lg jantina.. Oh my,Iman dulu 19 weeks ok he showed his private part huu..

Ada la my family suruh beli kaler neutral yg dua2 boleh pakai.. But xboleh jgk.. sbb kalau baby boy. I want it made for baby boy. Mcm ni ke..

And if it's baby girl I want it to be exclusively for baby girl. Bunga2,pink2 ropol .Like this


So while waiting for my baby to finally show dia punya gender..All I can do is bersabor sesabor sabornye.. 
4 times ok,4 times tried to confirmed the gender,all attempt failed . Tp masa gynae tu scan last week dia mcm bg hint,but still xsure so dia ckp beli yg neutral je dulu... Adudududu..

Mlm ni klau klinik aunty my husband xramai,nak ajak my husband pegi scan kejap.. walaupun dia postcall.. dgn harapan dptla nmpk .. Aminnnnnnnnn


Thursday, April 24, 2014

Working mom vs Suri rumah


I have been working for almost a year now. I never thought that I'm going to work after having a child..
Dulu before dapat Iman mmg ada apply few jobs sbb saja nak test hehe.. Alhamdulillah rezeki murah within 1-2 weeks dpt kerja and also panggilan dari SPA yg agak susah nk dpt. Tapiii semua reject once the pregnancy test turn out to be positive.And I got Iman chubby tu..


Iman masa 6 months kot..

But, lepas Iman 2 tahun lebih,tiba2 rasa mcm nk kerja. Since dia sgt independent n suka main sendiri buat xlayan je kt mummy dia ni. I really get bored. And my father dh ddk sekali since dia dh pencen. So ngada2 start apply kerja, apply je, nk keje ke x belum fikir lg. 

Then one day,tgh golek2 dgn Iman tiba2 my fren from UITM whatsapp tanya nak keje x? Mula2 mcm hehh resume pun belum siap huhu. Tp hantar jela, and within few hours the CFO, ye chief finance officer yg cari staff, ckp blh dtg next week. 

Seriously Allah bg rezeki senang dpt kerja kot. Kalau dgr mcm too good to be true. Xpyh interview terus start kerja on 12th June 2013. And gaji dioffer pun quite lebih sikit untuk org xpenah ada experience before.
The reason I accept the offer sbb my father can take care of Iman. Dia dlm phase yg sgt senang nk dijaga. That's why I let my father baby sit hehe.

Now that I'm pregnant with my second child. I'm going to resign. Some of my close friend/family ckp rugila xkerja,nnt xde duit sendiri. And my husband plak dia xkisah,nak kerja ke x nak ke suka hati,but if xkerja jangan complaint bosan..haha.. No mother can be bosan with newborn kot.

Percentage resign or stay adalah 99.9% resign. No one can change that. Mmg degil pun aku ni dr kecik.. There is no way I will send my baby untuk pengasuh or nursery jaga,seriously no freakin way. Kecuali my mom jaga baby,tu blh consider. Other than that mmg x. 

I can be categorized as an over protective mother la jgk. Xblh dgr anak ngs, xblh org kasar sikit dgn anak, even my husband pun mmg kena bebel if buat Iman ngs. So if hantar nursery and dapat anak tu luka ke lebam ke,rasa2 mmg kena serang la pengasuh tu. 

So the only solution,sila jaga anak sendiri. I never judge fulltime housewife or working mom. Dah penah rasa dua2, sape2 yg kutuk housewife is the stupidest person ever live on earth. They have to clean the house,wash the dishes,jaga anak, n masak untuk husband,bila nak masak plak anak dtg nangis2 or buat perangai, n if anak tido lambat, kena ikut time tido dia,sbb ur husband penat kerja. Is that consider easy??

For working mom plak I know it's not easy jgk. Kebanyakan mak yg kerja maybe ada financial constraint which xblh depend on gaji husband alone, kena dua2 bekerja nk byr kereta,rumah,n so many financial responsibility. And bila anak sakit, if cuti dh xde is the worse part, duk risau kat anak tp xblh cuti.

Panjang nye aku bebel this time. Kesimpulannya I have the choice for not working. Xsyg ke kerja? Hmm joy of working dpt gaji bln2 n spend bli handbag or pape ikut suka. But lbh syg anak kot. Insyaallah gaji husband cukup. Xkata besar,but cukup Insyaallah klau kita belanja ikut kemampuan kewangan. U hv no idea how govt doctors kt Malaysia ni underpaid.  

So cukupla kot setakat ni. Tgh pilih nak resign either sebulan b4 brsalin or lps hbs cuti brsalin. That I'm going to think later. But to resign is my only choice. 




Wednesday, April 23, 2014

Second child


Assalamualaikum.... Mood nk blogging ntah ke mana je skrg ni.. One of the factor sbb kerjala kot. Balik rumah dh penat,layan anak,mmg x berupdatela ini blog.

So back to the post title. Maybe some of you know and some of u don't. I'm pregnant with my second child. Dh nak masuk 5months Alhamdulillah..

Sama mcm Iman dulu,pregnancy kedua ni pun dirancang.. Rezeki Allah bg,setiap kali rancang terus dpt.. Terfikir jgk,if x merancang mmg berderet dah kot anak huu..


We plan to conceived around december last year, and January we confirm that I'm pregnant.. This pregnancy agak pelik sbb 2-3 days lps conceived mmg dh mcm tau that I am pregnant, perut xsedap, pening. Buat upt 5x but still tunjuk 1 line. Yup I know too early to tell sebab hormon hcg xkuat lg to show on the test..

Then masa 3 weeks buat lg,then barula nampak kt test tu.. Alhamdulillah. Due date will be on 18th December.. Mmg plan nk tahun ni jgk so beza umur dgn Iman 3 tahun je.. Xnakla jarak jauh sgt..

So far xde problem in this pregnancy,everything ok . Since dah ada anak lelaki doa juga nak dapat anak perempuan. Tapi xkisah mana pun, dapat boy pun ok,boleh jadi kawan main car Iman. And kali ni berdoa banyak2 nak normal delivery,since Iman dulu c-sect (mummy yg set mind nk sgt c-sect) . Sbb nak anak 5 org, so hopefully will be normal this time. 

Next week start appointment kat UKMSC dgn my previous gynae Prof Azurah, harap2 baby tunjuk gender dia so Mummy can start shopping..So many online baby shop kt instagram yg comel gilos but tahan jela diri sebab xtau gender lg..

ok itu saje setakat ni, dgn harapan blog ni akan rajin diupdate..



Thursday, February 13, 2014

Yuuhuuuu!!!


It's almost a year x update blog... Isk3. . Why? Sebab dah jadi ibu berkerjaya.. ececey..

Kerja dgn ini company:


Dah kerja almost 8months. Nak jadikan cerita semuanya sbb rezeki. Ada kwn tnya nk kerja ke x,dia dpt offer but dh dpt keje lain ,then email resume terus start kerja. But a week before adala buat solat istikharah sama ada nak kerja atau x. I got the answer in this kinda way. Alhamdulillah.


So far so good. Kerja ok, xde kena balik lambat. Max 6.30pm. Kena tegas jgn ikut sgt bos haha boley x. 

But soon I decide to resign atas sbb personal,nak fokus kat anak katanya,hehe... Tp xpela dah merasa kerja pun.