Thursday, April 24, 2014

Working mom vs Suri rumah


I have been working for almost a year now. I never thought that I'm going to work after having a child..
Dulu before dapat Iman mmg ada apply few jobs sbb saja nak test hehe.. Alhamdulillah rezeki murah within 1-2 weeks dpt kerja and also panggilan dari SPA yg agak susah nk dpt. Tapiii semua reject once the pregnancy test turn out to be positive.And I got Iman chubby tu..


Iman masa 6 months kot..

But, lepas Iman 2 tahun lebih,tiba2 rasa mcm nk kerja. Since dia sgt independent n suka main sendiri buat xlayan je kt mummy dia ni. I really get bored. And my father dh ddk sekali since dia dh pencen. So ngada2 start apply kerja, apply je, nk keje ke x belum fikir lg. 

Then one day,tgh golek2 dgn Iman tiba2 my fren from UITM whatsapp tanya nak keje x? Mula2 mcm hehh resume pun belum siap huhu. Tp hantar jela, and within few hours the CFO, ye chief finance officer yg cari staff, ckp blh dtg next week. 

Seriously Allah bg rezeki senang dpt kerja kot. Kalau dgr mcm too good to be true. Xpyh interview terus start kerja on 12th June 2013. And gaji dioffer pun quite lebih sikit untuk org xpenah ada experience before.
The reason I accept the offer sbb my father can take care of Iman. Dia dlm phase yg sgt senang nk dijaga. That's why I let my father baby sit hehe.

Now that I'm pregnant with my second child. I'm going to resign. Some of my close friend/family ckp rugila xkerja,nnt xde duit sendiri. And my husband plak dia xkisah,nak kerja ke x nak ke suka hati,but if xkerja jangan complaint bosan..haha.. No mother can be bosan with newborn kot.

Percentage resign or stay adalah 99.9% resign. No one can change that. Mmg degil pun aku ni dr kecik.. There is no way I will send my baby untuk pengasuh or nursery jaga,seriously no freakin way. Kecuali my mom jaga baby,tu blh consider. Other than that mmg x. 

I can be categorized as an over protective mother la jgk. Xblh dgr anak ngs, xblh org kasar sikit dgn anak, even my husband pun mmg kena bebel if buat Iman ngs. So if hantar nursery and dapat anak tu luka ke lebam ke,rasa2 mmg kena serang la pengasuh tu. 

So the only solution,sila jaga anak sendiri. I never judge fulltime housewife or working mom. Dah penah rasa dua2, sape2 yg kutuk housewife is the stupidest person ever live on earth. They have to clean the house,wash the dishes,jaga anak, n masak untuk husband,bila nak masak plak anak dtg nangis2 or buat perangai, n if anak tido lambat, kena ikut time tido dia,sbb ur husband penat kerja. Is that consider easy??

For working mom plak I know it's not easy jgk. Kebanyakan mak yg kerja maybe ada financial constraint which xblh depend on gaji husband alone, kena dua2 bekerja nk byr kereta,rumah,n so many financial responsibility. And bila anak sakit, if cuti dh xde is the worse part, duk risau kat anak tp xblh cuti.

Panjang nye aku bebel this time. Kesimpulannya I have the choice for not working. Xsyg ke kerja? Hmm joy of working dpt gaji bln2 n spend bli handbag or pape ikut suka. But lbh syg anak kot. Insyaallah gaji husband cukup. Xkata besar,but cukup Insyaallah klau kita belanja ikut kemampuan kewangan. U hv no idea how govt doctors kt Malaysia ni underpaid.  

So cukupla kot setakat ni. Tgh pilih nak resign either sebulan b4 brsalin or lps hbs cuti brsalin. That I'm going to think later. But to resign is my only choice. 




Wednesday, April 23, 2014

Second child


Assalamualaikum.... Mood nk blogging ntah ke mana je skrg ni.. One of the factor sbb kerjala kot. Balik rumah dh penat,layan anak,mmg x berupdatela ini blog.

So back to the post title. Maybe some of you know and some of u don't. I'm pregnant with my second child. Dh nak masuk 5months Alhamdulillah..

Sama mcm Iman dulu,pregnancy kedua ni pun dirancang.. Rezeki Allah bg,setiap kali rancang terus dpt.. Terfikir jgk,if x merancang mmg berderet dah kot anak huu..


We plan to conceived around december last year, and January we confirm that I'm pregnant.. This pregnancy agak pelik sbb 2-3 days lps conceived mmg dh mcm tau that I am pregnant, perut xsedap, pening. Buat upt 5x but still tunjuk 1 line. Yup I know too early to tell sebab hormon hcg xkuat lg to show on the test..

Then masa 3 weeks buat lg,then barula nampak kt test tu.. Alhamdulillah. Due date will be on 18th December.. Mmg plan nk tahun ni jgk so beza umur dgn Iman 3 tahun je.. Xnakla jarak jauh sgt..

So far xde problem in this pregnancy,everything ok . Since dah ada anak lelaki doa juga nak dapat anak perempuan. Tapi xkisah mana pun, dapat boy pun ok,boleh jadi kawan main car Iman. And kali ni berdoa banyak2 nak normal delivery,since Iman dulu c-sect (mummy yg set mind nk sgt c-sect) . Sbb nak anak 5 org, so hopefully will be normal this time. 

Next week start appointment kat UKMSC dgn my previous gynae Prof Azurah, harap2 baby tunjuk gender dia so Mummy can start shopping..So many online baby shop kt instagram yg comel gilos but tahan jela diri sebab xtau gender lg..

ok itu saje setakat ni, dgn harapan blog ni akan rajin diupdate..