Wednesday, June 29, 2011

MUKA PAPAKAH OR MUMMYKAH

Hallluuuuu....What else nk blogkan selain dr cite my anak Iman Hadif ni...Eyhh cm xcaye je dh beranak...Yela xde proses teran meneran kan... Express je huhhu....



Few days ago my fwen,Fareha ckp nk tgk muka aku time baby after aku letak gmbar Iman yg a bit look like gegirl...huuu..... B4 ni aku penah letak gambar aku n Wawz,tp xingat bila...



Ok, mari kita compare Iman ikut muka sape.... since Iman muka dia still berubah2, xde muka tetap lg, korg judgela ye....






COMPARISON = IMAN WITH PAPA







Aloha.... this is Iman







This is Iman too....




Jom compare dgn Wawz time baby...








Hah x ke sejibik sejibon tuhhh..... Masa Iman lahir n seminggu, my MIL tunjuk gmbar ni... Frust aku sbb Iman mcm sebijik plak muka my husband.............






But.....but....but.....







As the time flies,... Muka Iman berubah2, n yg terbaru aku letak gmbar kt facebook






ni gmbar candid Iman....yela sume gmbr bby candid kn...Gmbar nila aunty Fareha kata muka Iman mcm gegirl...huhu... ada ke patut... adakah Iman akan mempunyai muka jambu apabila dewasa nnt??? Sama2 kita nantikan..............








Sbb muka mcm gegirl.... Let's compare dgn muka mummy time baby....






hah, sama ke tidak??? Adala jgk kan kan kan....cuma mummy lg gurly girl la......




Kesimpulannye, ada muka papa n muka mummy time baby.... ni baru sebulan muka dh berubah2.... xsabar nk tunggu rambut Iman tumbuh n tgk perubahan Iman lg...






Last but not least



















Iman yg cheeky cheeky bam bam..... huhu tooooddllllessss





Tuesday, June 28, 2011

PANTANG BERPANTANG

Ye adik2, kakak2, makcik2, hari ni nak bercerita tentang pantang berpantang...

Seperti yg kita sedia maklum (ape ke mcm forum perdana plak kann) org2 lepas beranak ni, haruslah berpantang selama 44 hari....


Mengikut kepercayaannya untuk cepat sembuh luka, jaga bentuk badan dan jugak xmeroyan...


herbal_compress



Actually pantang ni byk gile version.... nak2 tang makan... Aku mula2 nak ikutla jgk pantang2 ni kan.. Tp 1st day kuar hospital dh breakfast nasi lemak,mak msk... xley mkn timun n telurla.. timun berair n telur plak gatal...... Nak dijadikan cite mak mentua aku tau mkn nasi lemak... Terkezutla dia... Dia ckp dulu dia pg mkn biskut 2 keping, pastu 2jam mkn roti....



Hah gilo... nsb x pantang ngan mak mentua aku... Xtau betapa lapar tahap super saiya,bezita, sailormoonnye bila ko breastfeed?? Nak2 aku yg pump susu byk ni... Rasa mcm susu yg keluar lg byk dr air yg aku minom....



Pastu kan...dahla makanan masa pantang ni byk percanggahan.... Ada org ckp ikan parang/ tenggiri boleh mkn, pastu ada plak makcik ni ckp...eyhhh xboley..kitorg xmkn ikan tu masa pantang... Dah mak aku mkn masa pntang, n msk utk aku, aku baham jela.. Xde plak effect



Pastu2 lg kan... Ada org ckp air soya xley minum.. aku punyela meleh air liur tgk laki aku bwk blk air soya... Skali bini kazen aku ckp xley minum, sbb dia mkn lodeh,ada tauhu, mlm tu trus demam.. Tapi..tapi..tapi.. mak mentua aku masa birthday aku,dia belikan air soya panas, sbb air lain sume ais... Aku tercengang gakla,mak mentua au ni kuat pantang, tp dia bg aku air soya... aku diam jela n teguk dgn suka rianya......




Kan aku masuk hospital sbb bengkak susu kan.. Ada plak org2 ckp aku ni bentan.. Yela diorg dtg tgk aku xpkai stokin,xikat rambut tinggi2... Aku masuk sepital sbb liang susu nk kuar dh tersumbat, sbb byk sgt susu n aku pump xkasi hbs, sbb botol dh penuh..hehe... Pastu demamla sbb ada infection sket kt B... Ada plak kata aku bentan...




Hah lg satu, ramai jugak suh aku ikat rambut ketat2 tinggi... kalau x,nnt dh umur 30 an, senang sakit kepala....Tapiiiiii........ mcm mana kalau org tu rambut pendek ala2 jantan, hah cmne dia nk kasi ikat itu rambut n x masuk angin.. see betapa byknye percanggahan..huhu..




Pastu bacala psl pantang2 ni... ramai ckp makanan tu ikut ketahanan bdn masing2... tu lg xphm..



So kesimpulannya aku mmgla xberpantang... Mula2 excited gak nk pantang betul2,nk beli jamu bagai.. tp dh confuse,ada ckp ni bley,tu xbley..tp org lain plak ckp sebaliknya... so aku mengambil keputusan xnk pantang makan...



I bantai saja makanan ape yg ada, Alhamdulillah, no effect at all.. to my baby or to me...kena pakai stokin,tp aku xpakai sbb nnt bulu kucing melekat... x ikat rambut tinggi2 sbb aku pkai sepit rambut... Yg psl meroyan tu, I believe tu psl stress, yela xcukup tido, anak nk susu, brjaga mlm.. or bhs lainnya post-partum depression....



Nk elakkan stress, get help from others, family,husband.... n bykkan berzikir n brselawat, since xboleh solat n baca al-quran... Insyaallah nothing happen..



Yg pasal org kata effect xpantang akan rasa bila tua...huhu no komen, aku dh bantai ais segala bagai... tgkla cmne, insyaallah xde pape... xtahanla minum air suam, mkn nasi ngn ikan semata.. huhu....It's all up to u....Sekian




Monday, June 27, 2011

GOT MILK ????

Most of new mummy will breastfeed their baby... Tp ada jugak yg mengalami masalah kurang susu yg membuatkan mummy x dpt nak susukan their baby....


For me, Alhamdulillah rezeki susu badan mmg melimpah ruah.... sbelum bersalin lg dh ada susu...

Tp byk susu pun jadi nightmare jugak, baju aku mmg basah if x pkai nursing pad.. N smpai aku masuk ward sbb bengkak susu, nyaris kena bedah, but Alhamdulillah, x teruk lg...


Aku guna pump Spectra 3.. It works well..






This is what I get bila pump... 10-12 oz.. lebih kurang 250ml... So mmg haus n lapar je sentiasa sbb penghasilan susu yg byk......










Stok susu dlm fridge.... Yg bwh tu stok utk mummy dia... Ye aku minum air sejuk, xpantang air sejuk... xtahan weyyy... dhla rumah panas, sentiasa haus plak tu... Xlarat aku minum air suam je hari2.......









Ni plak susu kt dlm freezer, sbb dh x muat tingkat bwh... huu pasni kena beli separate freezer ke sbb dh xmuat kan huhu.... Iman mmg menyusu botol je skrg,sbb nnt xguna plak susu2 dlm botol ni... Plus kalau susu badan xtau byk mana dia minum... N Iman ada prob menyusu badan sket...




Aku xde petua pun mcm mana nk bykkan susu... Rezeki Allah bg... Wawz ckp kalau susu byk ni smpai Iman 2 thn, jimat xyah beli susu tin yg mahal tu hehe... Insyaallah la kan...






Menu makan tengahari aku....






Nasi Bukhara lg...huhu Sedap seyyy, dh ketagih plak hehe.... Nasi Bukhara n ayam madu,kuah kari,acar, n papadom... N air peach tea... wahaha gila heaven... Org lain pantang xmcm aku kann...


Buruk btul perangai......



Friday, June 24, 2011

IMAN KENA INJECT

Dah sebulan umur budak busyuk ni, maka haruslah di inject Hepatitis B.... Tiap2 bulan pun ada injection kena amik....










My two pengarang hati n jantung... Tgh get ready nk pegi.... Mummy siap lambat sgt, haha... Ngantukla... Iman smpai tetido tunggu mummy dia siap......


Ape ke dah mcm Aaron Aziz lengan laki aku tuh.... besor semacam... Hasil g gym... Kalau x sia2 jela byr tiap2 bulan kn........



Eyh laki aku lepas aku beranak ni dh mcm Seth Tan dlm Nora Elena plak... Jd sweet n romantikla plak...Ko ckp je ape nak mkn,dpt je...Laki aku x kisah pun aku pntang ke x...


Keje rumah ckp je,nnt dia buat, wlaupun ada skit kekurangan, yela laki buat ngn prmpuan,mstila lg detail aku kemas........


Pastu jaga Iman pun dia bley.... Kira tugas 50-50, ni Wawz tgh cuti 2 minggu...pasni dia smbung balikla keje...wuwuwuw...tinggalla aku n Iman....

Iman dh sebulan aku xpenah mandikan dia lgsung... Masa awal pantang mak aku mandikan..Pastu smpai skrg Wawz yg mandikan... Tukar pampers pun dia slalu buat, aku suruh je hehe..














Iman on the way nk g klinik... Tido








Mummy camwhoring... Papa tgh isi minyak...











Proud mummy... Tgh tunggu turn... aku g timbang berat, 52kg wuhuuu... b4 preknen 54kg kooo... Sbb menyusu kot tula cpt turun berat...... Xtgk aku melantak mcm mana... dh mcm jantan je... Mmg kasi licin r nasik sume.... Dhla x pantang....





Masa inject tu Wawz pegang n Aunty Yah inject, mummy dia lari pndang tempat lain, xbrani woo tgk anak sndiri kena inject.... Kesian... Iman ngs dlm 3 saat... pastu senyap... Menyusu.. Sungguh good boyla anak mummy ni.......









Dlm kete, dh nk blk... topi dh yillek....Nk juling mata Iman tgk kamera hehe...

Cuba bezakan masa on the way nk pegi n time on the way balik....
Time pegi punyela putih... Gmbar atas ni gelapla plak.... isk3












Ni muka apa plakla dia buat..huhu....

Maybe dia ckp " I got double chin, but I'm still cute"



Next month 3 jenis imunisasi plak dpt... Time tu maybe bley demam... woo takot2....




Thursday, June 23, 2011

GIFT ! GIFT ! GIFT

2 Bulan ni kami dilimpahi dgn pelbagai hadiah, bersempena dgn kehadiran org baru.. dan juga birthday mummy dia...







Ni Iman kurang dr seminggu kot, rambut xcukur lg tuh....Gift dr datuk n nenek sebelah papa Iman... Diorg bg baby cot yg siap dgn bassinet... Ni duk dlm bassinet,kluarkan dr baby cot tuh...










Gift masa aqiqah tu... 2 guni hamper... huhu.. byk baju n toiletries... Mmg xyah beli utk beberapa taunla sabun n syampu...........












Iman dah sebulan.... dapat plak stroller dr atok n tokwan... my parent... sng mummy nak angkut g shopping mall... dh kata mak ko ni kaki shopping kannn...


Iman dh besar skit, nnt kita g ukur KLCC ke,OU ke, Pavi ke..ok??













Iman test drive kete baru dia......






For my birthday gift... Tau x apa aku mintak kt mak n ayah aku?????? Xtaula penah ke x dibuat org kan mintak benda gini utk hadiah birthday


*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*






tadaaaaaa.....ha ko ado??? Aku mintak mesin basuh fully auto kat mak ayah aku... Kan aku dah hangin ngan mesin basuh manual aku tuh... stress nk ulang alik 7 kali g mesin basuh tu baru siap....



Nk ngs aku skrg busy dgn Iman, pg start basuh baju, mlm baru siap di spin.... Mesin basuh lama dijual kt skolah tmpt mak aku keje.........



Mmg berbaloi2 r.... Rasa nk basuh baju hari2 je... haha....A gift from heaven wuhuuuu.... Thanks to my ayah n emak......




Wawz bg ape???? Selain bayar kos bersalin aku yg bley bli handbag mahal2 tuh.... Dia bagiiiiiiiii .. haaaa nntla aku reveal, mende tu x siap lg... Sebulan dua baru siap... okeh... tu ajer....



daaaa




Wednesday, June 22, 2011

IMAN 1 MONTH OLD

Alhamdulillah....Iman dh pun masuk 30 hari, sebulan dh anak mummy ni..... Mmg cepat btul masa berlalu... Yela dh akhir zaman kn..




Sempena Iman dh pun berumur 1 bulan nih... Nak share gambar Iman from day 1 until today...tp ada jugak hari yg xde gambar dia...



Nampakla perubahan muka dia day to day... Yg peliknya Iman ni kejap gelap, kejap terang... Ikut lighting kot..kalau dia meneran merah hbs muka tu...







23/5/2011


The day he was born...My hubby ckp masa kluar dr perut muka dia putih dgn cecair... Time ni plak mak aku ckp muka dia mcm pakai bedak.... Maybe sbb air kelapa kot, minum masa kandungan 7bulan ke atas........










24/5/2011











25/5/2011

Mata hitam still beshor...









26/5/2011

Time ni dapat gambar dia bukak mata... Kalau xpunyela payah.. Baby kan, tido jela koje nye










27/5/2011

Cumillll anak mummy ni... Mulut kecik..pipi pink...







28/5/2011


Menerima kedatangan tetamu2 yg ramai hari ni...









30/5/2011

Gambar selepas dibotakkan... huu...Sampai skrg rambut mcm slow je nk tumbuh..








31/5/2011

Didera pakai baju pink huhu










1/6/2011


1st time discover Iman ada triple chin.. thanks to susu ibu tau.. Time ni dia mcm gelap plak kan... xpaham aku......








3/6/2011


Time ni mcm apek la plak... comel dia pakai baju ni, tp agak tebal,rumah plak mcm panas je.. so pakai kejap je... tukarla baju balik.......












6/6/2011


Tido with beloved papa.... Wawz memenyekkan si Iman ni..










8/6/2011









12/6/2011


Iman di hari Aqiqah... Alhamdulillah dpt byk gift n duit poket Iman huhu.. Sehari je dh jd ribuan.. Iman lg kaya dr mummy....






Kat sebelah tu Danial Amsyar.. anak Taufik n Asiah yg nk masuk 2 bulan... Tgk rambut dia... Lebat betul......











14/6/2011


Muka Iman dh melebar...







18/6/2011


Birthday mummy!!!!!!!! time ni dlm kete g beli kek mummy... Xkuar pun.. Iman kena matahari mata xbley bukak......









19/6/2011



Iman with cheeky smile.... Dia ni dr 1st day dah pandai senyum... Hari2 dia tenyum... huuuu I'm blessed... tgk dia sengih kita pun ikut sengih skali........










20/6/2011


Baby boy mummy yg hencem











21/6/2011


Papa wat marathon cerita Korea... Dodoi Iman goyang2 riba je....










22/6/2011



Gambar hari ni... tido dr 4.30 sampai pkul 8, bgn 2min minum susu... Tido dia terganggu sbb ada org bertukang kt bumbung rumah sebelah....


Geram btul dr 8 pg sampai 4 ptg... Rasa mcm nk tembak pakai bazooka je....




Ok tu aje setakat ni... Nnt setiap hujung bulan nk letak gmbar dia mcm ni lg... Nnt bley bukak blog balik, tgk gmbr2 Iman in case gmbar hilang........




Sunday, June 19, 2011

KERETA OH KERETA

Skrg ni tgh heboh cite pasal myvi baru yg launched smlm.... Sgt di upgrade hokkayyy...


Ada 2 jenis myvi, myvi biasa yg baru n myvi elegance.... Myvi elegance kira high standard sket siap ada built in gps,touch screen radio n ada dvd player... Pastu lgkap ngan skirting sume



Ingat x dulu aku gilakan myvi pink... huhu ada ke ntah stok dia lg....




Now dh kuar myvi baru, kaler yg baru 1 je, purple ...yg lain sume kaler lama











Apa dh mcm keje perodua plak aku g promote kete myvi baru ni.....


Best kan kalau dpt kete nih.... Price range dr Rm46k until 57 k...46ribu tu myvi biasa yg manual, n 57 ribu tu, myvi elegance yg plg lengkap... so silala ke show room perodua yg brdekatan kalau berminat nk tgk ye



xtgk lg kete ni,nk g tgk tp....