Tuesday, March 29, 2011

TOMPOKS

Tompok2 si hitam manis.......


Ada visitorla plak...... Dr smlm diorg duk kt rumah aku...


Ni kucing jiran sbnrnye...tp duk luar jela.... Dtg mengiau2, rasa mcm diorg xmkn je... xtau mana tuan diorg.........


Percy nmpk je dr dlm trusla wat bunyi annoying tu




The emak n anak...Bg la diorg mkn..trus bunyi mcm xmkn sthun... Tp ada tuan...






Mak dia mundar mandir je, xmkn pun, nk bg ank mkn dulu kot.... Besarnye kasih mak kann...even kucing je pun......







Anak dia sume kaler oren belang2... Ikut kaler ade sekor kucing jantan nih...bapak dia kot




Mula2 kucing ni dtg ade ke patut Wawz g marah n halau diorg.... Alasan dia nnt Percy bising wat bunyi gaduh....


Mmgla ,tp Percy kt dlm kot...Xgduh pun... pisah ngn pintu kannn.... Fuhhh.. I berangin jela dgn laki aku tu....Wawz blum jd penyayang kucing yg sejati lg...just kt kucing2 dia je....


Dhla mak kucing... Ada anak 3 ekor plak...haiyoooo.... berzikir je kan aku kt dia....




Monday, March 28, 2011

HARI INI HARI CUAK

Today is my cuak's day........Why??? My gemok Percy mcm nak mati je hari ni...hehe...


Bley plak gelak, buruk pangai btol............


AL-kisahnya, mcm biasa sume wat keje sendiri2 r kannn... Aku wat2 bz baca blog, Percy ngan miley melepak mana2....Miley plak ada keje baru, menyusukan anak....


Dh hbs blog aku khatam, carikla kucing2 sbb sume senyap je.... Miley jumpa, Percy plak takde... Slalu duk depan sliding door,mngendap kucing2 lain.....


Then aku g blkg....hah baru jumpe.......Dlm keadaan menyayat hati......









Dia duk sekor2 dlm cage ksayangan dia.... Ni bukan aku kurung haaa.... Bdk bijak ni pndai bkk pintu cage ni, tarik guna kuku,pastu dh masuk dia tarik plak tutup.... siyes tau...




Bila tgk dia cm gini, cuakla wey.... Sbbnye pg td Percy muntah byk kali.... Hbs sume fud kluar... Lps muntah dia trus duk diam....pastu hilang, Tu yg jumpa dia dlm cage nih....









Miley buat lawatan kt 'wad'




Xtaula apa punca dia muntah...sehari b4 tu Miley muntah..Tp dia okay, terkinja2 cm tupai... Mcm b4 preknen................ Percy r wat aku cuak



Tp aku suspect benda ni la punca:







Supplement yg busuk ni..... Aku bli sbb bulu Percy mcm byk gugur je,xdela byk sgt,but still nmpkla........ Ni vitamin for their fur... Dhla hrga 50hengget...Kalah vitamin aku tym ngandung nih.............



If sbb benda ni, so I hv to stop from giving him this la gamoknye... Dh ok sket bru sumbat blk dlm food dia.......



Aku msg Wawz ckp tgh tkt, dia tnya npe, aku jwbla kn..... Pastu trus sruh aku bwk g vet... Mmgla rajin.... Aku nk tggu esk je,cmne condition dia... Sbb baru kjp kn...





Pastu aku pun suspect 1 more thing yg buat dia bersapau dlm cage tu kesorangan.... Aku rasa sbb weather yg panas melampau gilakkk hari ni.... Dhla dia bulu pjg kan.........






My solution




Letak cage ni dlm bilik aku pastu bkk aircond....Kasik sejuk sketttt.........



Pastu aku pun kuar r, nk msk sume.... Tp aku kuar diorg ikut kuar, aku masuk baru diorg masuk blk..... Last2 tutup je pintu trus...Biar 2 ekor tergolek dlm bilik aku nan sojuk tu.......










Miley tumpang bontot Percy jap,seblom kena marah ngn Percy.........






Sedap btul r diorg duk ats katil aku nih.... Mane xnye, atas tilam aku tuh aku letak toto bg sdp sket tido hehe..... Tilam vono tu mmmgla syiook,tp lg syiok ade toto hadiah kawen ni...







Percy al-lalok...........




Diorg sedap2 duk bilik bersejuk-sejukan, anak2 Miley cmne??? Oooohhhh ado....






Ape lg perkerjaan diorg? Membutala...Still bwh sinki...Blum dpt pindah lg...



Aku rasa mcm xde pun diorg ni,syp je tido manjang..... Sbbnye b4 diorg ni lapar, Miley dh siap2 g kt diorg bg syusyu.... Pastu kuar amik angin..... Bgs giler tau Miley.... anak x ngs lg, dh dtg kt diorg bg susu..................So senyap je spjg masa...



Diorg dh 5 hari, mmg debab, dpt nutrition yg hebat kn.... Miley plak mmg lapar je keje... dtg kt aku sondol kapala nk mkn...b4 ni xkuat pun mkn






Dua budak debab ikut kaler bapak....... Jantina blum dikenal pasti










2 lg budak gedebab berkaler mak dia... Yg atas tu copy paste mak dia.......




Next week mahu hangkut ini anak beranak ke klinik, nk cek how they doing, sihat x, Miley kot ada prob ke kannnn.............



end


p/s: baca blog animal lover mcm nk jd je cm diorg, kutip n rawat kucing terbiar, apakan daya, blum mampu lg.......... xtau nk handle cmne.... Ada yg smpai 15-20 ekor kucing........

Maybe kalau rumah ada kwsan blkg luas bley gak kn buat...........


Blog2 animal lover, ada kt blah kanan blog haku ni....










BRAXTON HICKS

Info utk2 ibu2 hari ini



What are Braxton Hicks contractions?

Braxton Hicks contractions can begin as early as the second trimester, however they are most common in the third trimester. The muscles of your uterus tighten for approximately 30 to 60 seconds or as long as 2 minutes. Braxton Hicks are also called “practice contractions” because they will prepare you for the real thing and you can practice the breathing exercises you are learning in your childbirth classes.



What causes Braxton Hicks contractions?

There are a few speculations for why women have these contractions. Some physicians and midwives think they may play a part in toning the uterine muscle and promoting the flow of blood to the placenta. They are not believed to have any connection with dilating the cervix, but may have some effect on the softening of the cervix. However, as Braxton Hicks contractions become more intense closer to the time of delivery, the contractions are considered false labor, which can help in the dilation and effacement process.



Saya sudah mengalaminya.....Anda bila lg? hehe......... Seriously xtaula nape kerap sgt jd kt aku.... sejam je brape kali jd....


Bhs sngnye perut mengeras..... Bile jadi je, aku pun melaungkan kt wawz "Braxton Hicks!!!!!!!" huhu.... Smpai dia pun cm risau sbb slalu sgt jd....


Mengikut tilikan wawz aku akan bersalin awal....Sbbnye konon aku ni kecik, yela tu..org lain ada yg kecik xdela cpt sgt branak... Pastu sbb baby aku kepala mmg stay kt bwh je dh xgerak2... bdn je kejap kanan kjp kiri...I dunno how he did that.........


Pastu aku mmg sokmo wat keje beratla... Ape je aku xbuat, angkut kain dr mesin basuh yg berat2 tu... Masa kenduri aku tolak angkut segala sofa meja bagai... Smpai kena bebel ngn wawz... Vacuum rumah ntah bape kali seminggu... dh name pun bela kucing yg berbolu............ Tertunduk2 gosok kucing,bg kucing mkn ntah brape kali sehari...dukung diorg plak



STRETCH MARK!!!

Mula2 xde pun nate nih..... Skali 7bulan ke atas tatu yg xbrape nk cantik ni pun muncul...tskkk


This is not my belly ok



Tp cm ginila perut saya gamaknye......... Scary x? huhu.. The price u have to pay when u r pregnant.... Alaaa tp aku ok je... Biase je... Ada mummy2 yg malu ngan husbandla sbb ade stretch mark.... Sgt x sesuwei.... It's normal kottt


Org suh letak cream la, ape2 yg patut kan.... Aku sbb ada stok Bio-Oil lg, so guna jela... Xdela kurang pun, biase je....... Mr Wawz yg letakkan.... Comel je stiap kali nk tido dia bwk botol kecik tu... Coz aku mmg slalu je lupa nk letak... Slalu je pelik nape dia bwk bio-oil kt aku...pastu baru ooo aku ada stretch mark...heee



Jumaat ni going to visit doc yg akan menyambut kelahiran anakku.... Dh 31 minggu, minggu nih... After this kena check up 2minggu skali... I loikkkeee... At least ade sumthing bley buat kannn... But maybe kena g sowg..... Suami kilije..........


Berat terbaru adelah 65kg....Perghhh hebat x??? naik 11kilo dh.. Tp naik tang mane xtau plak....Xkan perut je smpai 11kg.....Adela portion2 lemak kt bhgian trtentu kan.....



Pastu..Pastu...pastuu kannn... Colostrum dh leaking... Ape tu colostrum? Susu first yg kuar masa preknen.... Bkn colostrum je, susu betul pun dh leaking..huhu.... Insyaallah that's good sign eyh... Production ok kot nnt... Kotlaaa




mmm okla now kul 9pg... I ngntuk plak, mm td ssh tido...kul 4 kot tidok... Kucing2 pun sume membuta je nih.... nk joinla.... tata










Friday, March 25, 2011

ANAK- ANAK BULUS YG MEREMPAT

Perkembangan anak-anak bulus (kucing) ku yg cumil2 itu......



I got all types of cages......






One biggest cage in my house









One small cage, and another two pet carrier..........




Of all nice cages and carriers yg aku ada......... Unfortunately, the kitty's mummy chose to stay here!!!!!!!!!!









Ughhh,bwh sinki yg kotor itu...... Aaaaa, aku stress lg








Sedapnyela dia baring kt situ, susukan baby2 dia tu..... Bkn aku x try, dh 2-3 kali gakla culik anak dia letak dl cage... Dgr anak dia mengiau aku culik, trus gelabah amik balik letak bwh sinki ni........





Aiyoooo...... xtau ke mlm2 ntah lipas ke ape ke bwh tu yg merayap.............. Really dunno what to do....Aaaaaa stresss lg












Btul2 bwh sinki,dlm kabinet...Maybe sbb gelap kot... Tu dia suka...Rasa selamat kot anak kat situ




My last choice yg bley buat, lapik surat khabar n letak kain pelikat wawz, kalau ltk towel hbs sume kotoran lekat kt towel tu....








Main 'burger2'.... Penyek2, hempap2.....

Dpt letak paper n kain ni pun masa Miley tgh mkn...... Hangkut laju2... Xnk bg Miley prasan pastu stress....







Up close sketttt.... seee, 2 kaler miley,2kaler Percy.... Yg ats tu siap ikut corak Miley dh....



Oooohhh my baby2 sekalian, bilala ur nenek ni bley bwk kluar korg dr kwasan merempat itu.... Mummy korg ni xde class btol...huhu... Nk pegang2...picit2 ahahaha.....


Kalau duk bwh tu,aku pun takut nk jenguk slalu, kang terkluar lipas, aku trbang dulu....













A proud mummy.... Aku tkt gak Miley berubah jd garang ke, protective gler ke.... But no.... She's still the same.... Manja jgk... Ble anak dia tido, dia carik aku, nk manja2.......








Bagi shushu.......... Dia ni dhla mmg kurus.... Ada ke susu nk bg smpai kt 4 ekor tu......








Ble anak2 tido, dia kluar jap ambik angin, mkn, minum.... anak bunyi je, berlari trus g kt diorg.... How shweeettttt..............Gmbr ni,tgh tido kepenatan kot.... cian dia........





Td tgh sedap2 mkn kt JM Beriani, wawz pun berkata.....

"Comella anak-anak Miley tu.....Mcm mana ni by"
"Kita bela jela 6 ekor"



Ahahahaha....giloss.... Plg byk aku bela pun bape ekor eyh, 3 kot, tu pun anta kampung, so tinggal sekor....................


Laki aku ni betul ke.... Aritu dia gak ckp tkt my baby yg akan lahir ni takut ada asma or allergic, sbb dia ada tym kecik dulu.........Pastu skrg nk bela sume.....



Aku stakat ni ok je, xde allergic r asma......... We'll see how.......... IF la nk bg kt org or jual, aku kena put very high terms n conds..... Mcm kena duk rumah, xley kluarkan kucing tu.......... Klau bley, nk ada 2 ekor, so the kucing x sunyi..... We'll see how la eyh........Kalau dh syg aku bela je sume kannn...Dr aku ngs nk bg org hehe..




Thursday, March 24, 2011

MILEY BECOME A MUMMY



Warning: Jgn baca if tgh makan or baru nk g mkn
or takut darah




Yup I'm right.... Mlm tu tu bkn false alarm,mmg btol dia nk branak......... smpai 4pg aku tunggu dia nk branak,tp habuk pun tarak....



So letak dia dlm cage sekor2, Percy ddk luar....


aku bgn pukul 10, still dia xbranak....fine.. kluarkan dia ambik kotak... letak kt ruang tamu dgn aku... Dia xnk branak sorg2.... Nk aku gak teman





Masa aku melawat pg tu...........










Dlm box,tgh contraction.... Percy duk tinjau2, curious ke?? ke sbb nk rampas kotak tu










Tgh contraction......... Seriously kesian nye lah tgk muka dia, blh nmpk perut dia mcm turun masa dia push................



Seriously, agak gelabah, xtau nk wtpe.... My 1st time, n aku agak penggeli....... Wanna know ape aku buat?? I tweeted akak Redmummy !!!!!!!! Sbb dia ada pgalaman membidankan kucing....


She asked me tu baca bismillah, baca yasin sume hembus kt muka dia....Then urut perut Miley tu..... Tp xsmptla aku baca yasin.... Just bca alfatihah, ayat kursi..... then usap perut dia ... Sgt brkesan cara redmummy itu............








1st baby out......... Terharu ko masa dia tgh sakit n nk push tu mata dia xberkelip pndang aku.... Nk aku pandang dia je.... Aku pun "go Miley, go Miey, U can do it " Priceless okayyy....




Pastu dia wat drama plak, nk kluar dr kotak tu, dgn anak yg ada lg nk kluar tu.... aku letak dlm cage, skali dia g pnjat plak cage tu smpai ke atas, dgn anak trgantung dr vjayjay nk kluar..........


Mau aku xgelabah....... Stress aku... Then bkk cage...Dia trus masuk kt toys dia... Nk tmpt gelap and privacy kot.... Tp sempitla kannnn...........






Anak ke 3 n seterusnya sume dlm ni






Bloody Miley







This is the last 2 yg nyawa xpnjg..... Total 6 ekor okay!!!!!!!!!! Miley mix Persian n rupa mmg Persian pun, tp xsgka bley dpt 6 ekor,She's so small.... Ikut mak dia kot, masa beli dulu,byk gak adik beradik dia......



Dua2 ni tanam kt rumah MIL, sbb dpn rmh dh xde tnh huhu........ Ade ke patut mak aku suh buang dlm longkang je..... Isk3.... xpatut...xpatut








Berhempap, hempapan.....Mula2 ok je ble pindahkn dlm cage.... Pastu biasala kucing suka angkut ke mana2 anak dia..........
.








Ni dlm cage lg







Pastu dia ggt leher anak dia, again pnjat cage lg... Ya Allah....mencabar btol........... Aku bkk jela cage tu.... Pastu dia angkut letak bwh sinki......


Aku try pindah balik dlm cage, tp dia mengiau2 bwk balik bwh sinki...so aku observe jela... nk tgk mane lg nk bwk..........





Bwh sinki... Sbb gelap n sejuk kot...



But thankfully dia x bwk g mane2 dh........so aku biar jela kt situ......... Mlm td kul 3pg tido, nk tgk how she handle everything....



but kesian Percy, agak terabai sket huhu...dia pun cuak2 lg dgr bunyi anak kucing....Tp hari ni dia dh dpt attention blk, since Miley pun bz ngn baby bru


Sy dh jadi nenek....huhu.... Lupa plak, anak kucing 2 warna Miley, n 2 lg warna Percy... so tiutttt... Akn jga diorg smpai putus susu, pastu akan decide nk jual ke bg org ke.... My due date will be lg less than 2 months... Cmne mau handle everything??? huuuu



p/s: A big congratulations to my Brother in Law, Wan Ahmad Afiq, yg dh ptong rambut style korea, Upon receiving the best result in SPM...9 A's....







Wednesday, March 23, 2011

PREPARING FOR NEW BORN

No,this time bkn utk my newborn, it's for Miley!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


I think she's finally in labour........ Hari ni dia lain mcm je....Resah semacam...pastu g masuk dlm kabinet dapur la...








Masuk nk shi shi brape kali ntah hari ni...







Up close sket....





Pastu aku introduce kt kotak yg nk bg dia branak







Yg gmbr kt atas ni ptg td...........

Td tgh online tibe2 dia mcm ssh nk ddk..............Angkat ekor dia nmpk mcm ada cecair kluar, mcm kencing tp mcm x.......xkanla dia x g litter box dia knnn..




Masukkan Miley dlm box, g toilet jap...pastu









Dh bertukar kucing...Percy ni wat aku geram je tau...org tgh gelabah,dia slamber je masuk kotak Miley...............







Pastu kena letak bakul feveret dia kt sblah kotak Miley








Pastu angkut Miley kt sbelah meja komp aku, sbbnye Miley xnk duk sorg kt dapur... Dia nk brteman............








The nervous mummy..............



Mula2 ingat nk tunggu, kesian Miley, first time mummy to be.... tp dh 2jam tunggu tp xde pape gak, just dia mengiaula..... Now dh 3.30 pg...I need to sleep coz I'm pregnant too...huhu



Going to sleep now, esk kena bgn awal nk tgk cmne Miley, skng ltk dia dlm cage with newspapers, Percy kt luar cage.......... Kepala aku dh weng2.... ngantuk gile.... will update u soon kalau Miley branak



Jgnla false alarm




Tuesday, March 22, 2011

WHEN U HAVE CATS




Be prepared, be very2 prepared to cope with this situation when u have cats...............








Sofa yg xsmpai stahun pakai dh tercarik2





Tikar yg murah pun hancusss dikerjakan....







Sedang anda berjalan tiba2 kaki sluar baggy anda ditarik oleh sesuatu...





Sape yg blum ada kucing n nk try bela, sila prepare mental n fizikal anda utk mengalami kejadian2 seperti di atas........


For me of coursela dh prepared.... Sofa tu nsb baik xbeli leather, kalau x lg buruk kena cakar... Mine kain jenis ape ntah, diorg cakar so berbulu, boleh gunting, tp skrg dh teruk gakla... Kuku dh potong, Tmpt scratch pun ada... Dh diorg nk gak kt sofa aku tu nk wt cmne....Marah pun bkn phm



Yg tikar tu, mmg nk bli jenis cmtu je, Ada karpet btul tp xsesuaila...Skrg pakai 1 je,tu pun berbulu je aku nengok penuh bulu.... So better bli tikar yg bamboo tu... Dh ada yg baru, tp simpan dulu tggu my baby lahirla





Tapi kannnn.... tgk mende2 rumah yg hancusss ni walaupun geramm tp kejap je....


When u tgk muka ngade2 yg diorg tadahkan kt kitorg hari2 ..........







Miley with her favourite post which i found it sgt cute to the max..... Slalu aku ckp kt wawz, Miley ni comeyy ble dia dlm keadaan terbalik... hehe... Sbb muka dia kalau biasa kurus... Jenis muka cekung kannnn




Kurus kan muka kalau normal.... Ni tgh mintak belaian jiwa











Pastu tgk plak bebola bulu dlm bakul... Sanggup ke nk mrh???







Bangga gile r tu dpt conquer bakul tu?? Hah percy? Suka sgt ngn bakul.. pantang letak je melompat masuk........ Nk guna angkat kain pun xsenang...













Tetap dgn bakul







Budget bagus r bile dpt ddk dlm bakul tu





Pada sesiapa yg nk bela kucing, sila pastikan barang2 anda kucing proof ye...Yg bela persian digalakkan membeli vacuum and lint roller utk baju....Supaya rumah dan pakaian anda normal seperti rumah2 n baju2 org lain....


Sekian