In Food

KETAM MASAK LEMAK CILI PADI

Mcm dah lame je x buat entry psl masak memasak ni kann...... Today nak share psl lauk seperti yg tersebut di tajuk di atas......



It's one of wawz punye fav sbb kt rumah dia jrg msk ketam,adik2 nye allergic kan... Aku plak msa b4 kawen dulu, kalau mak masak lauk nih mcm spesel giler r..... ye r ketam cm susah je nk dpt...


Smlm msk lauk ni, bknla 1st time,dh byk time gakla masak...Masa blum kawen xpenah pun try masak sendiri, dok tunggu mak masak je .... Rasa mcm susah je kan.. Tp ble try sendiri senang je sbnrnye.... Xpractice,trus hentam saje mcm msk ayam cili padi then jd....


Ok let's cookin'







Ketam yg ditangkap kt carefour...kalau yg xsuka telur ketam tu ambikla yg jantan,yg atas ni rupe ketam jantannn ok...(hehe btul kan mak?) Aku xsuka org tu siangkan,so amik seketul2 bwk balik siang sendiri..............








Lepas siang n cuci..... Badan n kaki yg di potong bg sng mkn







Cili padi,garam n serai....cili tu kasik hancur serai tu kasi hentak sket aje...







Masuk ketam,cili n serai





Santan....Me pakai santan segera,xdenyela nk pakai santan pure... sbbnye kedai runcit yg trdekat dh terbakor taun lpas...nk tunggu wawz bwk santan alamat pkul 6 baru siap masak....






Kunyit sket and garam.... Kena kacau slalu sbb ketam or udang ni senang membuak kuah dia...





Ok done....Approximate time to cook will be 15min je....




Enjoy..... Mkn dgn kacang buncis dgn telur.. Simple but cukupla nutrition nyer ehehehe...yela kau kann......




Related Articles

2 comments:

Mama Likha said...

lela!!! peknen boleh ke buat ketam mcmtu...???
ke early pregnancy jerkkk???

risau kaknab. dulu mse preggy tk brani nak masak ketam ke, udang ke... nk siang ikan pun tk berani.. smpailah bersalin...

Mrs Delaila... said...

oo xbley ke??ntah xpenah ada org bgtau or ckp pape so masak je...huhu,kita ni xtau pape,tau xbley bunuh binatang je kan? b4 siang bc bismillah n selawat...niat nk bg hasben mkn...insyaallah xde pape kot...

Search This Blog

I'm Back......

Last entry was 2014. Lamanya x update blog. Rasa malu pula bila baca2 balik entry2 lama. What to update ya. Hmm I am still working. I g...