Saturday, March 31, 2012

BLOG



My Mr Wawz asked me to create a medical blog for him..... I was like wuttttt???



Niat yg mulia nak share ilmu dgn medical student maybe.... Tapi tapi tapi blog aku ni pun ssh nk update.. I can create a blog, tp content tu typela sndiri eh....


Seriously, kawin dgn Wawz yg xkan ckp layman term bila ckp bahasa medical ni at first mcm annoyed huu... Tapi lama2 layankan aje, aku ni study Akaun.. Biologi xpnah ambik pastu selamba je my beloved Wawz ni ckp palpitation , echo, hemato, nephro, renal artery masa bercakap ngn aku.. Tension ke x ko klau tiap masa nak tanya apa yg dia tgh ckp


But then, dh 2 tahun pun kawin.. Nk xnak biasakan jela dgn bahasa2 tu... Aku bley phm ape tu hypercalcemia Walaupun xpayah cari maksud *tepuk tangan*


Nsb baikla Akaun xde term yg bombastic sgt... Aku tanya Wawz apa tu stakeholder pun xley jwb jgk hiuhiuhiu...


To Wawz semoga berjaya memblog kalau nakla....

Sunday, March 25, 2012

IMAN IS 10 MONTHS


Wuuuu cepatnya anakku membesar.... He's 10 month dah 2 hari lepas..


Lg 2 bulan dah setahun... So sbg mak yg baru ada anak sorang ni, mestila nak celebrate birthday dia best2 skit kan....

No, it won't be any party kt McD ke KFC ke since he got no rakan sebaya kecuali Amsyar...


But my plan will be nak celebrate kat satu tempat for closest family sebabnya Iman lahir 23/5... Papa dia 18/5, kakak aku pun 18/5 and my mom in law plak 27/5....

Hah 4 org skali kau... So nak cari tempat je ni hah.... I'm thinking of Istana Bambu yg dh berulang2 kali makan tu, or bora ombak.. Xpenah lg g sini, dua2 tu mcm scenery lawa...

Kalau g makan kat restoran berputar KL mau sebulan gaji habis


Xpun mcm nak g kafe istana budaya yg org cakap sedap tu... Ada suggestion kt KL ni silala bgtau eh... Oh another one tupai tupai tp jauh dari rumah


Pastu pastu pastu nak cari fondant cake n cupcake plak.... Homaigoddd mana nak cari ni


Mintak2 menjadila plan aku nih



Saturday, March 10, 2012

IMAN YANG PEMAKAN



 To those yg ada anak yg dh start makan mesti pening kan kalau anak xnak makan..........


Tp aku plak pening sbb anak aku ni hah kuat sgt makan... aduiiiiiii........  Iman ni pantang tgk org makan mulala pandang semacam,pastu dekat2 then jilat2 bibir sendir mcm kebulur





Di satu ketika,aku bekpes makan biskut ngan air teh o... dia ddk dlm walker dtg mengendeng2







 Suap jela







 Last2 dia je yg makan







Eh tp sdp arr biskut ni,jenama deluxe rasa mcm susu.... cicah teh o longan... yummeyy






Kejadian kedua............



Aku tapau meatball Ikea for Wawz, sbb dia kejela kan.......... Masa kt ikea tu aku suapla spageti n fries..... byk jgkla mkn......





Pastu bila Wawz blk, n nk mkn meatball tu,adala makhluk tuhan plg seksi ni dtg













 Nak xnak suapla lg








Tgk tu mengadap camtu skali, yg mak ngan bapak dia ni ada meja makan tp mkn bersila kt bawah jgk... isk3..... 


Iman pandang je, org xbg dia pgg pinggan tu so trpaksa bg 


To Iman, jgnla jadi kanak2 obese ye... Amalkan pemakanan yg sihat , ni x semua pun bantai









Thursday, March 8, 2012

CONTEST






 First time nak try masukkan Iman dlm baby contest...... Jusco cutest baby in red....... xtaula bley menang ke x








 Tajuk dia cutest baby in red, tp dlm syarat xdela plak ckp kena pakai kan baby baju merah ke hape... tp tgk gmbar tu phm2 sendirila kot kan

















Susahnyela nak tgkap gambar budak sorg ni.... asyik nak tarik kamera je... ni je hasil , so kena pilih




Dgn harapan dptla jd top 50 hehe........ xde gambar full so ntah gambar biasa2 je










NASI BERIANI



Aku ada mcm perasaan tetibe nk masak sumthing yg xpenah masak......... So last month kot, tetibe je nak masak Nasi beriani....



Lalu menggoogle la haku dgn gigihnya, 1 thing when i want to try a new recipe i'll try to find the easiest one... xmaula leceh2 pastu xsedap kan......





Hasilnya..........





Nasi beriani , daging rempah n acar timun, xletak carrot sbb xde........



2 kali dh masak nasik ni, family aku dh rasa family in law pun dh rasa... diorg bg komen positif hiuhiu... ckp sedapla kannn.........


Alhamdulillah aku adala skit kot bakat masak,walaupun ,malas ya rabbi nk msk, the most essential thing to have when u want to cook, is balance.... kena pandaila klau trmasin kena tmbh gula skit or air, or termanis ke tertawar ke... 



Resepi nasi beriani ni aku ambik kt sini ..............


Setakat ni Nasi2 yang aku biasa masak, Nasi Lemak, Nasi Ayam (dr sekolah dh kena msk hehe) , Nasi Tomato, Nasi Minyak , n Nasi Beriani.... nnt nak google Nasi Dagang or kerabu sbb laki aku sukala makan tu kan..........



ok selamat memasak



Thursday, March 1, 2012

SEARCHING FOR A GREAT DIAPERS





As a mother u always wanna use the best product for your baby..... from clothes, shampoo, body wash, hairbrush, and also diapers.....



My baby is 9month old now.... and all this while we never use any other brand for diapers except mamypoko.... Some called it as mamipokai... mana xnye, diapers yang boleh tahan paling lama 2 minggu harga RM55.90........


Setakat ni mmg xpenah pun nak try tukar diapers... tp Iman ni kadang2 allergic jgk kt mamypoko ni, ada merah2 kt kangkang dia... other than that ok


Tp kalau yak2 kadang2 bocor gak belakang,yela kalau dh bnyak,dia berak dlm keadaan duduk or baring mmg ternaikla kan....



So housewife yg xde keje sgt kt rmh ni mulala gatal tgn nk try diapers jenis lain.... drypers ada yg ckp mmg sng bocor n x elok... huggies pun so so je....


then I bought this





Selama ni mmg ada nampak org bli fitti ni byk2.. tp cm xberminat sbb packaging x cantik...boleh dok huhu... yg petpet tu plak xsuka nama dia haha









For 9 months pakai ni xpenah tukar.... Meh beza harga sume size L tp isi kandungan lain2
 Mamypoko L- harga RM55.90 paling murah kalau sale 42.00, isi- 56pieces
Fitti L - harga 29.90 paling murah 26.90, isi 68
petpet L - ambik yg sikit tkt xsuka, RM20 utk 24 keping








Rupa diapers ini from left fitti, petpet n mamypoko






So I started using the various brand of the diapers.... 



and the result isssssssssssssssssss........ 



I hate it......... Fitti tu dia mcm jenis gel.... For ladies mesti tau kan kalau pad yg ada gel tu, bila nak basuh jd kembang sbb ada gel... so mmg xbest..... and kalau poopoo senangla bocor kt kangkang,hbs sluar, aku pun hangen..... pastu dia punya poopoo xmelekat kt diaper, still ada kt bonbon kalau tanggalkan



Petpet pulak 2x5 je.... Ingatkan ok sbb hargabeza 10rgggit kot dr mamypoko... rupanya sama je... ada 1 time tu pakaikan dr mlm bila bgn pukul 8 pg tgk masyallah.... basah kuyup jenis lencun punya...  hbs tilam.... kalau pakai mamypoko kembung cmne pun diaper tu kul 10 pg xtukar pun x bocor




So kesimpulannya I will stick with mamypoko selagi boleh.... Hazab ok klau kluar pkai any of those diapers... kompem bocor kalau yakyak... dhla aku ni jenis xbrape nk bwk baju lebey kalau kluar... 


Ada skali tu bcor smpai sluar,xde sluar lebih, smpai kakak aku yg ada time tu kena basuh pastu try keringkan kat hand dryer, tp mmg still basahla kn... 


so aku mmg xmola bereksperimen lg, stress haku... mmgla ada mommy2 yg ckp buat pe byr mahal2 utk benda yg guna utk najis ni kan.... tp kalau dh quality xbrape nk elok, hbs bocor,kalau nsb x baik dgn aku skali kena cemano tu???




ok tu je, to my readers yg blum ada anak tu sorry ye topik xbrape nk menarik.... 

daaa