Friday, January 28, 2011

INSOMNIA

Ape itewww insomnia kawan2? According to wikipedia :

Insomnia is most often defined by an individual's report of sleeping difficulties.[1] While the term is sometimes used in sleep literature to describe a disorder demonstrated by polysomnographic evidence of disturbed sleep, insomnia is often defined as a positive response to either of two questions: "Do you experience difficulty sleeping?" or "Do you have difficulty falling or staying asleep?"



Ala bahasa melayunye susah tido jela..... Nape tibe2 kuar tajuk nih? Owhhh sbb... sbb.. sbb.. it's happening to me dr last week till now...smpai bile xtaula.... Mula2 start sbb position tido je... Sbb time preknen ni xblh tido telentang..will effect u or ur spinal or whatsoeva.. so kena tido mengiring belah kiri or kanan....



The prob is, bile pusing kiri,sakitnye pinggang..xtau nape.. kena alas sumthing.. ble pkai bantal mcm tinggi plak... try pusing kanan...ouhhh yg ini lg kenot... tibe2 baby active gile terboink2 non stop from inside.... takut plak tibe2 rasa mcm aku ni himpit die ke? Since most women punye uterus kt sebelah kanan...


Last2 aku jadik ginih




insomnia1.jpg




Ha betul r tu,tgk jam kul 3.30 pg pun xleyh tido lg... Yg diff nyer ade wawz kt seblah.. So last2 kul 4 xleyh gak tido kenala bukak lampu pastu baca buku...pun xboley2 jugak tido...arghhh stress... pkul 6lbey baru mcm nk lelap skit...tapi tibe2 alarm clock lak bunyi smayang subuh n wawz nk g keje...


Sian plak tgk wawz kena siap sorg2 kalau aku duk terlepek kt katil, xleyh tido n xley bgn..mata pedih gilos....



Last2 mlm td tido umah parent sbb wawz on call, pkul 10 dh masuk tido sbb rasa mcm zombie je... Tp byk kali jugak terjaga...kul 2 bgn,kul 4 bgn... haishhh.. tp at least dptla jgk cover balik tido...



So what to do? Hopefully xbrterusan la gini, tkt effect the lil one... My blood pressure haritu cek 100/60 agak low,but still ok.. haiyakkk ape mau buat... kena minum susu b4 tido ke? xmauu nnt bgn mlm2 mau g toilet... aduhlaaaa....


Tgk skrg punye post tulis pjg kemain...ni sume sbb Insomnia r ni... manyak mende nk mgarut... btw my anniversary esok!!! Tp xplan ape pon lg sob2...




Thursday, January 27, 2011

THE TRIBE HAS SPOKEN

After doing some searching, googling, yahooing..... Now I've made up my mind about where should I deliver my little WMIH (clue or initial for my baby's name) .... Eyh ngade2 plak nak ckp omputih bagai... Walaupun I need to speak English so that when I talk to someone in english nnt xdela terkial2 kann.... Dah kate duk rumah hari2, ckp pun ngan wawz n kucing2 je...( ngan kucing I ckp bahasa kucing tauuuu...... yeke?) The only person that I talked fully in English adela dgn pembekal makanan n pasir kutin2 saya tu... Dia org Sri Lanka kot, xphm sepatah haram ckp melayu, walaupon he looked like Indian kt Malaysia ni je...



Ha kan dah lari topik, jauh plak tu.... Ok sambung balik cite asal nak cite nih.... Patut tajuk kat atas tu tulis nak beranak kat mane je... ni terover plak...ntah puak mane yg dh spoken ntah... Lepas baca byk pengalaman2 ibu2 kat belog2 cite bout diorg punye pgalaman brsalin, it's kinda help me to choose la....


Private or government, dua2 ada pro and cons.... Byk yg ckp psl govt ni pro dia ok jela,doc ok nurse ok,yg bestnye free je or dlm RM 30...the cons plak nurse mulut very the laser, doktor pelatih yg sambut and biasela nma pun doc pelatih,msti ada sumthing wrong,yg kureng pgalaman or yg sewaktu dgnnye....


And as for private plak, biasa bilik sume tiptop la kn2?? nurse baik2 belake... doc pun ok...mkanan sdp, tu yg pro la... yg cons plak bout private hosp ni yg diorg citela, tym nak beranak doc yg mmg dh wat apppointment n suppose tu sambut baby smpai lmbt (ni biasa nk branak mlm2) last2 nurse or doc lain yg smbut..... Then ada yg anak lmbt kuar n dh trtelan najis n kena intensive care (yg buatkan bil berbelas2 riban)... Pastu ada yg masa cek normal pastu nk branak sumthing wrong trus kena anta g kerajaan je.. Byk lgla



Lps mengarut,merepek dan membebel I've changed my mind, dr nak branak kat Ampang Puteri Kpj Hospital kepada HUKM tapi..tapi..tapi.... kat UKM Specialist Centre... Xtaula ramai yg tau ke x psl wing ni, dia located kt dlm HUKM tu kat tingkat 7, but it's the only level yg private.... Why I chose kt sini?? Sbb dia dkt dlm hospital half govt but it's actually private.. Hah paham?? Kalau ada emergency,problem with the baby bley antor kat bhgn baby, kalau mak ada prob, hospital tu ada specialist for any indication yg merbahayo.... hah paham lagi x??


Yg oknye bout this wing, btul2 mcm private psl blk sume,no doctor pelatih or student allowable kt tgkt ni...


Obstetric & Gynaecology

Name Sub-Specialty Clinic Schedule
Prof. Madya Dr. Ahmad Zailani Hatta Mohd Dali
BSc (ST ANDREWS), MBCHB (GLASGOW), MOG (UKM)
Obstetrician, Gynecology & Gynecological Oncologist Monday
1300 – 1700
Wednesday
1300 – 1700
Prof. Madya Dr. Mohd Hashim Omar
MD (UKM), MOG (UKM), Infertility Fellow (Japan), SRM
Subfertility Monday
1500 – 1830
Thursday
1000 – 1800
Prof. Dr. Muhamad Abdul Jamil Mohd. Yassin Feto – Maturnal Medicine Thursday
1000 – 1200
Prof. Dr. Zainul Rashid Mohd Razi
MD (UKM), MOG (UKM), MRCOG (London), DM (Nottlngham), FICS (USA), FRCOG (London)
Infertility & General O&G Monday
1100 – 1830
Thursday
1630 – 1800
Dr. Ani Amelia Zainuddin
MBBS (NEWCASTLE, UK), MOG (UKM)
Obstetrician & Gynaecologist Wednesday
0830 – 1400
Dr. Lim Pei Shan
MD (UKM), MOG (UKM), MRCOG (London)
Obstetrician & Gynaecologist Tuesday
0930 – 1400
Dr. Helena Lim Yun Hsuen
MD (UKM), M.Med (UKM), MRCOG (London)
Obstetrician & Gynaecologist Tuesday
0930 – 1400
Dr. Natasha Ain Mohd Nor Obstetrician & Gynaecologist Thursday
1400- 1700
Prof. Madya Dr. Nur Azurah Abdul Ghani
MBBS (UM), MOG (UKM)
Paedeatric Adolescent Gynaecology Friday
1400-1800





Ni list dokter2 yg available ye kwn2 n ibuk2.....Most of them wawz kenal,yela dh namo pun blaja kt sini.... Wawz suggest doc Amelia...Sorila ntah ape ghupe list kt ats tu...main copy paste je dr website dia www.ukmsc.com.my



Untuk harga bilik:


Patient Room Rates and Information

No. Room Rates
1 VIP Suite RM520
2 Executive Deluxe RM245
3 Deluxe RM195
4 Single RM165
5 Double Bedded RM125
6 ICU RM700
7 CCU RM700
8 CICU RM700
9 Nursery




Charge deposit :




No. Type of case Deposit Required
1 Cardiothoracic RM20,000
2 Day case RM1,000
3 Delivery – Caesarean RM4,000
4 Delivery – Normal RM2,000
5 ENT Surgery RM5,000
6 Medical (Observation) RM2,000
7 Surgical RM5,000
8 Total Knee Replacement (TKR) / Total Hip Replacement (THR) RM7,000



Ok tu je kot stakat nih...klas antenatal pun ade on 11 n 25 Feb... nak g tp 25 tu kena g ngan laki... Laki I?? mmgla ada tp busy kan... Mmm tgkla cane,tmpt lain mcm xde lg je jadual ntok klas ni




Nape aku rasa entry ni bosan giler eyh....Nasib r dh type pjg2 xkan nak delete... Dahla siap brenti jap nk g selamatkan kucingku yg g wat aksi spiderman pnjat grill kt blkg pastu xley kuar,hbs sume brg jatuh... yg sekor lg plak dh dgr bunyi brg jatuh g lari selamatkan diri laju2 pastu g langgar sliding door...berdentum hbs satu rumah... Tp dun worry dua2 slamat...
































Monday, January 24, 2011

EARLY BABY PRESSSIEEEE

Hari tu kan2 mak kita baru balik dr Seremban, I ikot blk rumah kt keramat wangsa sbb wawz on call..


Pastu mak sampai,ketuk pintu... Slalu hon je dr luar rumah,tgk2 mak bwk beg....






Ni hah.... dpt comforter for my baby.....Tenkiu omak den... awal lg dh dpat adiah hehe... pasni bli bantal ngan bolster jela kan...


Gaji govt masuk esok eyh??? hihi peruntukan shopping baby untuk bulan ni pun akan dptla maknanya.... yeyeee.... Nak beli ape eyh, votol shushu la... dan lain2... hbskan sume peruntukan muahahaha...




Makan makan gemok gemok

Manyak btol entry makan kannn...ahahaha ade aku kesah?? Biarla kan nama pun blog sendiri, Kali ni mula2 ingat nak g secret nak makan lasagna lagi.. Tp teringat wawz ckp pizza hut pun ade lasagna,so ke pizzala kami,k try kt situ punye lasagna...


Tgk2 menu skali ada seafood lasagna je...ciss... trus kena pk benda lain nak mkn...







wawz order set ni, yg ada sbb chinese new year nih.... Xcedap r....






Hoh main fesbuk je keje...geramsss aje haku tau... Sampai kena amik simpan dlm poket aku...eheheh.... Bkn watpe pun g scroll2 ke bwh tgk status kwn dia isk...









Tudung baru tudung baru....ok ke?? Wawz ckp lg ok dr tudung Indon tula...ciss lg






Order ni, hari tu baru mkn kt dome,now try kt cni plak, ape volcano ntah nama die... nice jugak... huhu....ok dh kena stop mkn cmni,nnt gemok pastu baby besar....Lg order cheese baked meatball....







Tgk kat tgh dia coklat yg mengalir kt tgk cm lava volcano...fuhhh mengancommm




Ok dah balik dan kenyang.... Melayan kucing2 kt rumah plak








Bg makanan dlm tin.... spatutnya nak bg seminggu skali je sbb xelok kn mkn ni slalu... Tp bila g dapur je dua2 berkejar ikut mummy dia nih...Padahal kt bowl ada je makanan,tp dry foodla...






Tengok2 kita g sinki nk basuh pinggan dua2 dok kt sebelah...pastu wat muka comell...aduhlaaa xsmpai hati xnk bg....Dahla 4ringgit satu tin kecik tu... brand fancy feast royal...hish, friskies n whiskas murah sket,tp vet ckp xelokla plak kann....








Tengok ni plak.... bukak je tin,hah melompat2 bau...pastu wat bunyi comel iskkk....





Snifffff2





Pasni nak wat derk jela, bg seminggu skali je..kena disiplin...ceyyyy... ko tau kucing2 aku ni darat sket (bhs klantan eyh) ... Hari tu penatla g rebus ikan,sbb bg aku mesti cm sedap kan kalau aku ni kucingla hehe... dh siap rebus,letak kt bowl,diorg bau pastu bley blah je.... Last2 buang je.... Eeee geram mak....





Atas request my fren puan sharifah plak...

Hari tu my fwen Fareha request nak tgk gambar scan baby... This time my old fren (she's not old laa..)Syarifah Nabila dr skolah menengah yg dah jadi mummy.. Baby boy,twins gitu.. normal delivery lg tauuu .. Dia request nak tgk gambar I yg hawgggtttt ni masa tgh preknen...


Actually dia mintak kt fesbuk,tp malasla nk update gambor kt fesbuk dah...kt blog jela...Haa kak pah meh I introduce u to my belog...









Ini saya,on the way nak g jln Tar... nk tmbh koleksi tudung n nk nengok tudung2 yg latest skrg ni haaa.....








Ini pulak suami saya...encik wawz...yg kompelin I g lama sgt tgk tdung tu,oloh stgh jam pun lama ke?? nak g sorg xbg plak....






Tgh happy dgn smangat berkobar2 nak beli tudung kat Jalan Tar nih... Ni skrg tudung feveret I... Mmg malas giler nak berbelit selendang bagai.... Nak tau ape komen Wawz bile aku pakai tudung ni??? Dia ckp mcm Indon, cisss ade ke patott..kurang hensem sungguh... Tp tdung ni mmg al-senangla nak pakainye kann... trus siap menutup kapla... Indon pun Indon la...





Next jeng jeng jeng.......




*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Gambar I yg hot meletop2 nih ekekekekeke.....



Gambar sisi.....Ni baju seblom mengandung lg....





Gambar depan...dgn tdung baru hihi... (gmbr ni nsb xpegang nombor cm nk masuk lokap tuh)


Hehe, cukup eyh gambar2 I preknen ni... ha ni gambar saya yg mengandung 5bulan setengah.... lg setengah masuk 6bulan dah... Tu ajer ye... Any komen? >_<

Friday, January 21, 2011

Omnomnom

Tgh mlm ni buhsyan2 rajin plak nk update blog... Wawz tgh sibuk bertarung guna jari...Main game kt Ps...Main plak game yg boley sorg je main...Xbest tul... Kucing2 pun tgh bosan memandang ke siling,ke dinding,ke bulu sendiri....



Mlm yg indah ini,sungguh indah pabila perut yg memboyot ini telah diisik dgn makanan yg sgt syedappppp...Mlm td tetibe je nak mkn choc indulgence ngan brownies ada ice cream kt secret,tp mak xmau teman.... wawz plak balik keje kul 10, kedai mestila dh sodokallahulazim...



Sbb arini wawz cuti,mlm pun g la cari apa yg diidamkan... hajat nk dessert yg berlemak bercoklat bagai....Plan nk g JJ wangsa maju je...Pakai pun tudung sarung ala2 mokcik... last2 g klcc la pulok..



Dpt mkn ni











Sedap sgt, apa yg diangankan tercapai...xdela mcm pelangin anganku musnah... Menepati taste air liur time tu.....















Makanan tambahan, beef lasagna n wedges...Yg ni ok2 sajer... quite dry, xmcm kt secret or Milano.... yg greasy2 gitu....




90% makanan ni sume I yg bantai... Wawz xnak makan sgt sbb berat naik 2 kilo..ngeh2,I yg preknen ni pun baru naik 3kilo tau....Berat pindah kt dia kot....Kenyang tahap gaban kooo.... wedges xhabis,suruh wawz makan tu pun kena paksa mcm ape je....



Next week Sabtu dh anniversary, tgh plan nak celebrate cmne...no idea la.. xkan g dinner..pastu balik..ish cm bosan je... tp plan dlm pale otak ni,nk duk kt hotel semalam kt tgh bandor... pamper ourselves, tp bukan boley wat massage ke ape... nk g pulau pun ape boley buat.. tp mcm nk dok hotel je.. xtau nape but suka r duk hotel... tryla bg proposal dulu.. ntah2 kena reject mana xnye, hotel 15min je dgn rumah... hmmmm..Ntah2 duk rumah tgk majalah 3 je....


Any idea kawans2? yg sesuwei untuk ibu2 mengandung ye....



Tuesday, January 18, 2011

Thousand faces of Percy

PERCY




Now nk cite bout Percy plak....Mula2 tanya kwn wawz, Taufik psl kucing...sbb he got 2persians... Time ni nk bela kucing,tp memilih nk Persian,sbb sblom ni bela kucing kampung or mix saje.... Start sbb me jaga kucing dia yg nama Ferrari sbb diorg nk g Kedah,reception dia kawin,very the manja n bulu cantik.... Pastu masa Taufik nk collect dia,mcm cedih je... pastu hari yg sma Taufik bwk g kedai dia bli kucing tu....


Sampai je,time tu ada 2ekor kittens, satu jantan n satu lg betina... Time tu nk kucing jantan n bile tgk dia aktifnye... pastu bwk balik,beli cage sume... Mlm pertama kt rumah,ble nk tdo kitorg letak dia dlm cage... mengiau bising gle,maybe sbb dia xbiasa sorg2 kot....Esok pg2 bgn dia dh ada kt ats sofa...kuatnya dia tolak pintu cage tu,smpai dpt lolos....





Time ni Miley dh ada







Bulu sama dgn karpet la plak kannnn....





Sgt adorablela budak ni,bila kita dukung dia,dia mcm pelok kita,like baby gitu.... n sgt senang jaga... sekali ajar membuang kat litter box,trus dia g buang kt situ... Pindahla litter box tu 3-4 kali,pandai je dia cari....





Xboley belah punya gambor,mata dia pelik dulu, pastu kalau minum mesti berjanggut hehe..







Lepaking kt bahu papa dio...







Tolong menyemak time nk lipat kain bley plak g tido






Dari dulu sampai skrg habit dia gini,xley nmpak cawan ngan air sejuk, mesti g corong kepala dlm cawan tu,bukannya xde air kt tempat makan dia, saje nk share ngade2







Makin membolat






Tido ngan wire...












Boooo......





kt salun nk keringkan bulu







Fav mainan,tarik2 kusyen tawaf byk kali










Kudung plak,nmpk kaki stokin je kt blkg tuh....








Tempat lepak fav, melepet kt bdn2 manusia















Kucing buku.....suka baca tau
















Gaya seorang bos duduk kt sofa tunggu kopi siap









Muka innocent,baju purple tu wawz,baju pink haku... tgh baring tgk tv,dgn bersungguh2 Percy menyelit nak duk kt tgh2 hehe......










Sayala si gemok dan bolat,yg suka mkn dan tolak kepala Miley kalau nk mkn, sya suka kejar kaki org bila dia lari... saya jugak suka rapat2 dgn tuan saya,saya suka attention dan suka dibelai itula saya... Percy Jackson ngehehehe




Thousand faces of Miley

Lepas blog ni dipenuhi dgn post2 pasal kemengandungan.... Now lari skit dr biasa.... Wanna make a post pasal kutin-kutin saya yg sgt comellll....



MILEY






Bg yg still xtau,Miley tu yg belah kiri... Time tu tgh minat Miley Cyrus kot,tu yg nama kucing ni jd Miley..



Beli Miley ni Jun 2010, time tu nk exam,mula2 beli Percy pastu sbb xde kwn then mcm nk cari kucing betina.. Pastu kakak cite kt kedai haiwan yg kitorg slalu anta kucing kt rumah mak tu ada anak2 kucing....Mak dia xnk bg susu.. So nk jual....


Masa tgh busy2 study,wawz kluar sbb nk cari my bday pressie...tibe2 dia call,dia ckp ada kt kedai kucing, n tanya sanggup ke jaga kalau dia beli...me pun ermmmm ok jela kan..


Time awal2 sampai tu,dgn berbekalkan kotak Miley pun tibala kt rumah... Bila tgk dia, mak oiiii apsal kecik sgt,ni mcm baru 2minggu je, sbb org kedai tu cakap diorg dh 2 bulan lebey..
Pastu letakla kt rumah,nk tgk cmne dia adapt, jln pun gigil2 je.... Tp yg risau cmne Percy terima si kecik ni la...Mula2 dua2 pun menyembur,ala mcm kucing nk gaduh tu... Pastu bila mlm letak dlm satu sangkar, esoknya trus ok.. sbb dh kenal bau kot...




kecik je time ni





Xkejam kan wat cmni huhu, sbb kecik sgt siap bley masuk dlm poket suar mcm kangaroo..





Dah berani skit..mula penakut mcm hape je..




Favourite spot dia nk lepak time kecik...ni fav spot Percy jugak..time kecik jugak..




Ni pose yg kena buatla,xdenye diorg bley trus wat gini dok.. Percy ni xsuke sgt duk dkt2 dgn Miley... Poyo ajer tau...







Kenit je dia ni, time ni mata hijau lg, dh besar jd kuning plak, ape kes?? ada sakit kuning ke





Masa dpt mula2,tgk condition dia mcm xsihat je.... mulut mcm ada fungus...ekor dia kt bhgian tgh pun mcm xde bulu sbb ada fungus yg dh kering.. Pikir2 balik x patut je org tu jual mahal dgn keadaan diorg mcm tu...Time tu dgn Miley ni ada 3lg adik beradik kot






One thing yg dia suka buat time kiut miut ni,panjat bdn kami2 yg montok ni,pastu tido... suka mmgla suka tp smpai xley nk gerak bdn plak sbb sedap sgt Miley ni tido...





Kt ekor dia yg belah bwh pun mcm xde bulu je,sbb fungus...





Mainan favourite dia,tp dh kena buang sbb bulu hbs sume trcabut...





Lepak bulat,perut mcm hamster




Miley ni kalau xde org yg tgh baring,cmnila dia,jln2 pastu tergolek,kt tgh2 org nk jln...










Innocent Miley... Bdn bwh dia pun kurang bulu





Another fav spot,atas laptop atau blakang laptop... suka tempat panas kot






Tido dipelok...




Dah becar skit,time ni tgh mamai tido kena angkat plak,jht btul tgn yg angkat tu tau...






Ni dlm kete masa ambik wawz kt tmpt keje,dulu cmnila,smpai trtido,skrg kalau bwk naik kete xley nak duk diam.....







Ekor still kecut












Mandi time








Sape ntah ajar tido xsopan mcm ni heeee





Dah membeshar.....mula2 she's kind a pain in the arse jgkla (xbaiknye) hehe... Dia ni xnk membuang dlm litter box, pegila atas kapet,xpun ats beg haku....kdg2 tu dia pegi kencing btul2 kt luar cage dia...Pastu buatla assumption maybe dia xsuka kena basuh kaki bila kluar dr litter box kot,time basuh kaki menjerit mcm tgk cite hantu.. ( kitorg mmg basuh kaki kucing2 ni lps diorg uk uk)



Tgk fungus dia makin lama makin teruk sampai jangkit kt Percy,paling teruk kt celah2 jari dia,bwk kt veterinar UPM, diorg bg syampu kulat n ubat sapu, baik kejap je,pastu teruk balik... sbb kesian n xtahan tgk Miley tergaru2 smpai darah2, bwkla g private klinik dkt ngn rumah, nk g Upm 30min mcm jauhla plak, then kena injection, Alhamdulillah the next day,dh makin better, kudis2 dh tanggal skit2... lepas dh elok spenuhnya, she's really changed... Pandai buang dlm litter box,xsusah ble nk basuh kaki... now I know maybe fungus kt kaki dia buatkan pedih bile basuh tu... kesian dia heee....






ekor yg start mengembang









Berkerut2 muka





She's all better now





Favourite spot skrg,kt dumbbell ni ha






Mcm puss in boots x, mata bolat....












Kangaroo baring




Cite latest bout this tomey is tgh musim mengawan!!!!!!! Argghhhh stress dibuatnya... Mula2 Percy je,tibe2 one day Miley terguling2 wat aksi menggoda,rimas plak tgk,geli pun ado..huhu ingat nk kasi..Tp mcm nk bg dia branak skali,pastu baru kasi.... Buatnya dia preknen lenght kucing punye preknency 65hari ajerrr... bln 3 if dia peknenla....haha lagi cpt dr mummy dia ni beranak..... Anak dia maybe jual,bg kt kakak,tp takot comel sgt n xsmpai hati nk bg org...oooo no no no.. dua ekor ni pun bulu dh penuh 1 rumah, tp risau ble dh ada babyla...if baby ada asma ke, kena plak bg kt org lain...Tidak!!!! Xkan nk kurung dlm cage je,diorg dh biasa duk berlegar dlm rumah ni... Lgpun ape purpose bela kucing tp letak dlm cage je, xbg diorg bebas,tu mcm menyeksala plak....


Ape2 pun wait n see Miley preknen ke x....

Nampak x kt gambar atas tu.... Dia dh pakai collar yg ada loceng,tp nmpk ke? nmpk loceng je sebutir sbb bulu tebal sgt isk3...