In Pregnancy

When you're expecting

Minggu ni masuk dh minggu yg ke 21, perut ini juga telah mula menunjukkan belangnya... Adala nmpak sket cm orang mengandung... Alhamdulillah doaku dan wawz diperkenankan Allah, lepas solat xkisahla jemaah or sorg, doa supaya dipermudahkan sepanjang waktu mengandung dan masa melahirkan xpenah putus... Kalau xtiap2 kali solat pun,sehari mestila ada sekali.... Allah maha mendengarkan... No morning sickness, xde keletihan melampau, xde emosi yg melampau sume smooth mintak2 berterusan hingga bersalin...


Tapi skrg ni sakit pinggang skit2la..tu benda biasa akan jadi kt ibu2 mengandung..kalau wat keje rumah xbrenti ke,pastu rasala sakit,sengal2 gitu...perut pun mcm makn stretch je rasa..nk2 kalau mkn byk...mcm nk meletus je perut ni...but normalla, 20mggu ke atas,perut akan start membesar dgn maju jaya...tp baby akan start rapidly grow 30weeks ke atas...



Last week google pengalaman2 org bersalin,best gak baca, ada yg sng,ada yg susah....mcm2la experience...Ada baca blog sorg ni, dia housewife jgk, dia merajinkan diri baca buku... so dh terinfluence dgn dia...Belila buku ni






When you're expecting,4th edition





Tebal dia adala mcm buku twilight saga yg breaking dawn tu, ..hopefully hbs baca sebelum smpai waktunya....


Sekarang ni tgh konfius lg nk beranak kt mana.. Govt or private.. G baca org2 punye pengalaman kt private n govt,mostly yg ada prob kt private.. Ada yg ckp private suka suh wat c-section la..kalau govt either HKL or Selayang...tp HKL mcm spooky je... Selayang plak doctor pakar ramai lelaki... Xnk aku nnt bos2 lelaki wawz yg sambut... Yg penting nak doktor permpuan.. So tmpt yg boley pilih private jela kan...



Tp wawz ni mmg nk sgt suh g govt, tkt kena masuk darah ke,baby prob ke kt govt sume dept ada n ramai doc pakar... Kt private xsemestinya ada time tu...Wargghhhh.... Owhhh ada suggestion dari wawz, biar dia sambut... haha ni mmg x la... Dia nk wat kt selayang,dia conduct dgn staff nurse... no no no.. tempat dia masa aku beranak nnt kt sbelah, gsok2 belakang, bg kata2 smangat... Walaupun mcm sweet but no... I want him to act as hubby at that time,not as a doctor...Lagi satu dia ni grg sket kt mak2 yg tgh push,ada yg xreti push,yg angkat punggung (angkat vonvon is a big no no ye... sbb nnt koyakan bwh tu lg teruk)... Kang aku plak melenting kalau kena marah ngan dia...


Lagi satu dia risau yg aku ni ade diabetic time pregnancy... Yg biasanya ada tym ngandung je,b4 n after xde pun... Sbbnye favourite diriku ini adalah menonggang Coke yg sgt sdp itu...xtau nape tp bestla air Coke tu... Pastu dia cek perut n rasa mcm rahim besar skit dr umur kandungan... So takut baby besar, haiyooo xmaula gitu...yela stop minum Coke,minum susu manyak2,minum air putih..Makanya kalau btul ada diabetic xde pilihan lain mmg kena g spital krajaan....



Bestla rasa baby kick2... Comel je dia boink boink dari dlm...kalau pegang perut dr luar pun dpt rasa,nnt tgn ternaik skit ke atas.... tp takut time makin besar nnt jd senak plak..huhu...But apa2 pun enjoy every second and every sweetness of our pregnancy....


Sekian





Related Articles

3 comments:

FareHa Ainuddin said...

waaaa... syoknya baby dah tendang2x.. mau jumpa kamu rase jugakk.. ngee~!!

Mrs Delaila... said...

huhu bkn slalu dia kick,ada time2,kalau syp tu tidola kot heee

twinz mummy said...

awk syok kan sy 2 double syok lg hehehe usik pale kanan kanan respon then kiri plak respon mmg terindah...neway ide awk d ays mmg relevan bile d pk pk...;) miss u

Search This Blog

I'm Back......

Last entry was 2014. Lamanya x update blog. Rasa malu pula bila baca2 balik entry2 lama. What to update ya. Hmm I am still working. I g...