Monday, July 14, 2014

DILEMA NAK BERHENTI KERJA


Still xhabis2 lagi cerita pasal nak resign and jaga anak kat rumah..Planning nya bersalin bulan 9. masuk kerja balik bln 11. Awal bln 12 bagi notis and kerjala smpai hjung bln 12.Masa bln 12 tu mintak my mom jaga sebab tgh cuti sekolah. She's a teacher btw.


Thennnn start January 2015,I will be a stay at home mother again. I have been working for 1yr plus now. Before tu mmg fulltime housewife. Then buat biz jual baju baby. June last year baru start kerja as account exec. Sbb keje,ayah pencen n dia ddk skali, sbb Iman dh besar mintakla ayah jaga.Xdela smpai kena hantar nursery.


Tapi what I fear the most is kebosanan.. huu.. I can't remembered well but my husband said I used to cry when I was a full time housewife sbb kebosanan. Duk mengadu kt suami yg tgh bz kerja bosannn, balik nnt nk suh husband bwk jln..


Insyaallah I will do solat istikharah.. mintak diberi petunjuk or kemudahan nk pilih. Sbb still dlm dilema adalah kerja sgt sng. Majoriti staf dh pindah Johor. So tggal me n one director. Masuk office dlm 9.30, balik sharp pukul 5. Kerja pun just tlg2 director tu je. Kalaula nk kerja I prefer to find a maid/pengasuh yg datang rumah pukul 9-4 pun xpe, sbb ayah ada, mak pun blk kerja awl. Ofis dgn rmh pun mmg dkt, nak blk 10min smpai dh...




So teramat sgtla konfiusnya.. Haritu dh mmg determined nk resign. tiba2 berubah fikiran plak. mcm nk cari kerja yg boleh buat dr rumah je,online biz ke,jual nasi lemak dpn rmh ke kalau nak resign pun.. Ya Allah pls give me guidance kat hambamu yg confuse ni...




 


Thursday, July 10, 2014

SHOPPING FOR MY 2ND BABY

Well, I started to shop for my baby around 26 weeks. Just after I knew her gender. Dah tau je,terus dlm otak ni pikir nak beli semua benda pink..huhu.

Xde satu benda pun yg Iman punya barang dulu blh bg dkt 2nd baby. Yela since jantina pun lain. Lps tu baju Iman yg elok2 mmg habis sedekah kt org. Xde tempat nak simpan,and dh set dlm mind next baby won't get a hand down clothes.. huu..

Barang2 yg still boleh guna mcm stroller,car seat and baby cot tu lain ceritala. Xkan satu baby satu stroller kann..Breast pump spectra 3 pun insyaallah blh pakai lg. Walaupun dh 3 org pakai,sgt berjasa pump tu.

 I was like really2 close to buy medela freestyle breastpump.


Ramai ckp bagus,and the cheapest that I can get is RM 1400. sgt tempting tp tula pump lg satu tu nk campak mana..

So setakat ni brg yg dh beli adalah:

1) NUNA LEAF

xtaula nape mcm berminat plak dgn benda ni. mcm rocker/bouncer but dia gerak ke kiri n kanan . And xpakai electric pun. U just push slowly then it will move for about 1-2min. boleh guna sampai besar, 90kg pun blh duduk. this one I bought from IG seller mama panda store. Beli pre order sbb colour yg I nak xde. so end of July blh dapat kot. Request kt dia nk mid august, malas nk simpan kt rmh sbb xde tmpt simpan.

2) AVENT MANUAL BREAST PUMP


Bought this also from Instagram mama panda store,which is cheaper than kedai2 baby kt luar tu. I have one avent manual pump. Tp letak ntah mana,so beli jela yg baru. Sng bwk ofis if malas nk guna electric.

3) ERGO BABY SWADDLE


Since I mmg failed bab2 bedung ni, so I bought this swaddle. Also from ig.Ada lg satu bedung yg sng 

tapi mcm kesian je kena zip cmtu huhu.. 

4) Clothes, mitten and booties. Most of it in pink..hee

5) Hooded towel,receiving blanket and all necessary thing pun dah order from one baby world.

So almost 70% preparation dh siap. lepas raya bolehla prepare siapkan bag and letak dlm kereta. Less than 10weeks to go.. kejapnyaaa.. kalau ikut iman dulu bersalin 38 weeks.. huu Insyaallah berdoa dipermudahkan and dapat bersalin normal... Aminnn. 




Thursday, July 3, 2014

GOING TO 30 WEEKS PREGNANT


I'm in 3rd trimester now.. phewww..Time sure flies really fast.Rasa baru je check upt positive.

Alhamdulillah both my pregnancy experience went by really smooth. No morning sickness, no bleeding, no cravings . I'm so blessed.

Untuk pregnancy kali ni, berdoa banyak2 supaya dapat bersalin normal. The first pregnancy I went through a c-sect due to fetal distress. Tapi sebenarnya I somehow berdoa untuk c-sect. Xtaula nape sbb nampak my friend yang kena bedah mcm best je huhu.

Reason nk bersalin normal adalah, nak anak at least 5 org.So kalau dh 2x ceaser chances max anak 3 je before kena ikat peranakan. I have 3 siblings which I found xmeriah hehe. My husband have 7 siblings and sangat rapat and nampak mcm best je. When parents getting older,there will be younger siblings stayed at home so the parents won't feel lonely.

So anyone who read this marila berdoa agar saya bersalin normal yeee... huhu

Hari ni dah 5 Ramadhan, and Alhamdulillah boleh bertahan puasa lagi. Belum ada yang tinggal. Miraculously I find myself quite energetic sampaila lepas berbuka. Bila dah dapat sugar dari makanan mmg mengantukla.

Selamat Berpuasa and selamat berbuka u olls. Will update my delivery preparation in the next post.


tata..