Friday, February 17, 2012

DAY 2: UNIVERSAL STUDIOS SINGAPORE




Finally pukul 10.50 pg sampai dah Universal Studios Singapore....... Alhamdulillah, perjalanan sgt smooth.....



I bought our tickets online so there's no need to queue to buy any tickets there..... Just give your printed ticket to them, n they will scan n let u through... as simple as that.....



















Masuk je akan jumpa this signboard first.... and kat situ ada map free je boleh ambik....







popcorn.... xtau halal ke x








USS store kalau nak beli souvenir ... Kitorg singgah masa balik







Masuk2 je, jumpa Hollywood part dulu......... Lepas tu pilihla nak pergi kanan atau kiri dulu....


Sebab my frens ety suruh naik sgt transformers ride, so cari tu dlu... tmpat transformers ride dkt dgn sci fi city






Tiba2 nampak org berlari2... rupanya diorg nak g tempat transformers tu...kitorg pun ikutla kan hehe... tp xlarila, jln penuh ayu dan macho okay










 Uuuuu rasa mcm excited gile mcm budak2.... and Wawz dgn gentlemannya bg aku naik dlu, dia jaga Iman... hehe aku pun apa lg, xpikir pjg r kan... masuk r







Jauh jgkla nak sampai ke ride dia... Masuk tu mcm konon2 masuk kat transformers punya tempatla





 




















Nila rupa ride tu









Inside the ride


Very enjoyable experience, masuk benda mcm korg adelah seekor robot yg tgh berlawan join optimus prime, ada spek 3d yg buatkan sume benda mcm nak kena korg....


Pastu adala tang effect air terpercik btul2 kt muka....







Tgh tunggu turn Wawz plak....














Nak sgt naik, tp takut tercabut tudung hehe









Lepas sci fi city je, tiba2 akan masuk ke bahagian egypt











Tempat masuk ride mummy's revenge





Kitorg selalu dapat cepat sbb masuk single rider... dh masuk asing2 kan... so xpayah bli express tiket pun xpe... express tiket tu byr 30 lg kot, blh masuk xpayah beratur, tp setiap game sekali je....

















Tgh tunggu wawz , hari makin gelap plak







Muka masa baru kluar dr ride tu.... well my frens dh ckp dia naik sekali je ride tu, xnak naik dah.... it's actually roller coaster yg agak menakutkan tp dlm gelap.... hehe jahat k mengenakan laki sndiri,
aku tau kalau bgtau ride tu cm agak takut dia mesti xnak naik hehe




fyi utk setiap ride yg xblh bwk beg,ada locker, 30min free... isi kt komputer, xpyh kunci2





Lepas pening naik mummy jomla naik benda yg rileks,blh bwk Iman skali














Ye tudung sarung je,mls nk berlilit bagai









U can bring your baby but provided that ur baby can sit besides u, xley atas riba




huuuu





Ni mcm cwan pusing tu,tp laju sket ot eh... xnaik pun sbb Iman xblh naik






Sebab dah nak dekat pukul 12.30.. it's time for stunt punya show dkt waterworld







Setiap attractions ada tmpat letak stroller n xpayah risau hilang pun... mmg xkan hilang





by the time we get there, dh 70%full pun





the actors tgh entertain audiences... diorg akan baling2 air... kalau nk basah ddk level 1 n 2, kalau xnk basah, ddkla atas skali ye........

 









Ada jetski, boat , explosions, u name it... very impressive, just sound dia agak x clear, so xdgr sgt ape skrip dia









Iman tgk kejap2 je





Pastu main bilah kipas stroller yg dia cabut tu





Terkojut mak,tiba2 ada kapal terbang melompat kluar....


Overall best la.. new experience....



Off to the next ride






Nama benda ni ape heh flying canopy kot... it took 50sec je... tp aku rasa ni ride paling aku suka... tp kejap sgtla plak....





Rapid adventure,yg lalu mcm sungai tu... mcm kt sunway.. gmbr atas tu tgh bli raincoat... u can get wet or maybe soaked... sbb last2 nnt ada air dr atas akan kenala






No need to worry ada drying pods but kena bayar heh



Next is the far far away castle,inspired by movie shrek....






Love the buildings there....






Inside the castle ada shrek 3 d movie







Masuk2 je akan g ke tmpt mcm hall yg besar, u need to listen to the stories... lama jgk










Then only u can enter the cinema.... kerusi bhgian dpn yg gerak2 ada air kena muka sume... Wawz pgg Iman so kena ddk tmpt yg xgerak kt blkg... hehe... see how selfish I am...ahahaha


Iman hamoir ngs sbb ada air kena muka dia... n Wawz pakaikan spek,dia nmpk dragon tu nk g kt dia so panjat Wawz cpt2






Tapi bila keluar je hujan selebat2 alam... nak xnk kenala lepak dlm kedai n ddk









Stuck dlm castle... wuuu






Dalam kedai tu ada ferris wheel comel











Ada air mcm potion dijual





Hujan dah reda skit,teruskan perjalanan ke next station









Iman kena selubung dgn rain coat




But bila smpai sini hujan turun balik selebat-lebatnya














cari tmpat berteduh n aku naik mainan budak2 ni hhuhu









Teruk sgt hujan smpai nk dekat pukul 5... sgt sedey






Redah skit hujan nak ke tempat berbumbung... and the attractions end here... byk jgk xpegi, light,camera action tu... n kedai2 pun byk xsinggah





USS store awal2 td, nk cari souvenir








Souvenir ala2 oscar award








Marilyn Monroe celups




Po from kungfu Panda


 

Xsempat bergambar dgn character tu sbb nk g baby room cepat... Iman yakyakla plak kann... Iman with his USS soccer ball








Xde org lgsg dlm bilik ni... nk rehat pun blh, tp ada staff jgala kt luar





For those yg ada autopass nk topup, kt sini ada dua 7 eleven where u can topup ur card...





Lepas hujan n mls dh nak masuk balik kitorg pun decide to balik aje...


A nice but unsatisfied experience sbb hujan huuu... Insyaallah akan ke sini lg kot haha






Sampai hotel nk dekat pukul 7, penat giler ok... tp xlunch sbb hujan td, xsempat cari mana tmpat makan... For muslim nk makan dlm USS tu ada kedai yg Halal akan pamer logo Halal ye, jgn terjah je... Singapore xmcm Malaysia... 








Lepas maghrib walaupun penat gilos,tp sbb blum lunch langsung, so kena jgk kluar hotel...





Makan kt stulang .... hmmm nice food but xckup utk aku utk cover lunch n dinner haha







Sejauh 30km kitorg guna gps cari McD terdekat yg bkk lps pkul 10... thanks to my sayang Wawz sanggup cari McD kt permas jaya semata2 sbb bini dia xcukup sepinggan nasi td haha...




Ok itu sajala ceritanya, taip laju2 sbb nk tdo ngantuk... Universal Studios Singapore is a park to visit... wlaupun bwk baby tp kitorg ok je,dpt naik rides... Iman sgt well behave alhamdulillah.... 





Plan maybe nk g lg,tp xdela soon kan... sbb Legoland Malaysia akan bukak hujung tahun ni dkt Iskandar Malaysia.... Its a theme park jgk, with a buildings built from lego, mainan feveret aku dulu... So next trip maybe akan ke sana plk ke eh?? hehe...


Thank u so much to my husband, this is our present for our anniversary... N I'm planning to do this as a yearly or anniversary event, so xpyhla pening kepala nk cari hadiah ke bunga ke... G cuti dua2 happy kann??



X hbs lg cite cuti... ada g satu post hehe ... daaaa