In Iman

MY BREASTFEEDING JOURNEY






Ok hari ni nak blog about something yg x brape nak interesting sgt especially for those yg belum kawen n belum ada baby.......
About my breastfeeding journey.... I've been blessed with susu yg super byk..even before lahirkan Iman, kadang susu keluar sendiri..sampai kena masuk hospital sbb bengkak susu sbb aku agak mls nak pump bila fridge dh penuh...


FYI, aku exclusive bf Iman for 1 week je kot...Sbb Iman mcm prob skit sucking, pastu plak, sbb susu byk sgt, bila dh let down,kluar melimpah ruah sampai Iman tersedak2, bila dia nak amik nafas hbs susu kena muka dia... so aku pun decide uk bottle feeding je...


Untuk mummy yg lain mmg seboleh2 xnk guna bottle... but I have no choice...


Tp dlm 2 minggu lepas, my milk production tiba2 jd low sgt2... And Iman yg makin membesar ni needs more feeding... Time puasa mmg xde prob, raya pun lgla lmbat pump je basah baju.....Sgt terkejut n sedih bila tgk susu adala dlm 6 botol dlm fridge, pastu makin kurg jd 3 botol.... n now kdg2 sebotol je dlm fridge....



Bila aku bgtau Wawz, dia terus nk ajak beli susu tepung.... Seriously I never thought I'll be so emotional n sensitive about this.... Kena cubit jela Wawz, bergenang air mata sbb rasa dia x support... Actually dia ajak bli sbb in case mmg xde milk lgsg, let say tgh mlm ke, kesianla kan kt Iman... And I say NO!!... I'll try my hardest to get my milk like I used to have.......Aku ada tmbah air masak sikit dlm susu , n when i googled actually xboley letak tkut bahaya kt baby... Alhamdulillah nothing happen to Iman



I google sume petua yg ada, baca pengalaman yg ada..  Bykla dpt,minum horlick, air rebusan longan kering,mkn kurma, minum air byk2, halba,lobak putih n many more.....

Yg aku dah try....





 

Rebus kurma merah n gula batu...











 Mkn pil asi ni, ada org yg menjadi, n ada yg x... mkn ni buatkan ur body smell like jamu
























And minum milkmaid tea yg rasa pelik n bau mcm maajun.... but kugaagahi minum hari2....






Org ckp susu kurang masa period.. Time tu mmg dh nk dkt period, tp blum kluar2, bru smlm kluar.... so we'll see lps hbs period ada perubahan x......



And kelmarin, I did something yg sgt heartbreaking for me....




 I bought susu tepung, just in case my milk stop trus,baby lelaki ni kuat tau minum....  But until today, susu ni blum kluar lg dr kotak dia... N hopefully mmg xkan pakai.... And bila tgk harga2 susu... sgt wow!! Barula terfikir how precious mother's milk is.... This small box of 700g cost about RM65... xtaula if guna tahan brape lama..... I chose this milk sbb masa Iman lahir hospital trus bg dia susu ni, wyeth s26 gold, sbb aku baru lps emergency ceaser, too weak....






i really should bersyukur dgn nikmat yg Allah bg, sekali dia tarik, sgt sedih ok... Sbb dulu penah ckp dlm hati biarla susu ni cukup2 je utk Iman, xnk smpai melimpah ruah... I reallly shouldn't said that....



Pastu tambah2 plak aku ni mls mkn...pukul 4ptg bru breakfast... breastfeeding mother shouldn't do that ok!!....









 Really miss this moment, skali pump dpt 12 oz, skrg ni dpt 3 oz je.... can u believe that?? !/4 dr bottle itu...







 And I reallly miss this.... My fridge full of milk!!!! Sigh... All I can do now buat semua petua2 yg ada... pump sekerap mungkin... I pump 2jam sekali, bygkan penatnya, tgh mlm pun sama bgn brape kali nk pump, sbb nk increase milk production.... And bermohon agar diberi sekali lg nikmat yg pernah aku dpt dulu, Insyaallah............
















 



Related Articles

3 comments:

Aen cHAn said...

cuba bukak website ni..

shaklee pya product org kata bgs utk boost breastmilk.

http://www.yoursupermom.com/

Mrs Delaila... said...

Tula ada org kata gun a shaklee ni tp dh ok dh susu

tententen said...

tumpang sedih pulak saya baca ni lela.hehe.

Search This Blog

I'm Back......

Last entry was 2014. Lamanya x update blog. Rasa malu pula bila baca2 balik entry2 lama. What to update ya. Hmm I am still working. I g...